BiH
10

Lagumdžija, Selimović i Husejnagić posjetili Doboj Jug i Maglaj

FENA
Maglaj (Foto: Klix.ba)
Maglaj (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasenko Selimović i premijer ZDK-a Munib Husejnagić danas su posjetili stradala područja u općini Doboj Jug.

Oni su tokom posjete razgovarali o modalitetima i načinima izlaska iz situacije nakon poplava u BiH.

"Na sastanku smo se dogovarali kako da specificiramo i procijenimo štete da bi bili spremni prema donatorima odnosno državnim organima vezano za pomoć općinama da bi što je moguće prije sanirali štete od poplava", kazao je za Agenciju Fena premijer ZDK-a Munib Husejnagić.

Tokom posjete Maglaju, gdje su razgovarali s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, naglašeno je da je u ovoj općini prioritet čišćenje i dezinfekcija, te kontrola o ispravnosti zemljišta koju će obaviti Federalni zavod za agropedologiju.

Navodeći da je na ovom području spašeno više od 90 posto stoke, Husejnagić ističe da većini farmi nedostaje hrana za tov goveda, zbog čega treba obezbijediti sjemena u cilju silaže za ishranu stoke.

"Prije svega, radimo na pripremi i analizi, broju kuća i stanova, te brojnom stanju klizišta i oštećenju infrastrukture. To trebaju sistemski na jednom mjestu specificirati općine i kantoni", kazao je Husejnagić.

Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić učesnike sastanka je informirao da je 1.700 porodica iseljeno iz svojih kuća i stanova. Od 30 do 50 kuća je po osnovu klizišta ili oštečenja od poplava neuseljivo i na tim područjima se neće moći graditi.

"Zato smo s načelnikom razgovarali da se snimi situacija koliko ljudi ima svoje vlastito zemljište, a koliko je onih kojim država treba obezbjediti novu lokaciju i sredstva za novi dom", dodao je Husejnagić.

Kako bi stambeni objekti bili izgrađeni do jeseni, podsjeća on, u pripremi su izmjene i dopune Zakona o građevinskom zemljištu FBiH kojim bi se dozvolilo da se državno zemljište vlasništvo Općine dodijeli porodicama, koje nemaju nove lokacije.