BiH
0

Lagumdžija se u Briselu sastao sa Havijerom Solanom

Sarajevo-x.com
Na poziv Havijera Solane, Visokog predstavnika Evropske Unije za vanjsku politiku i sigurnost, u Briselu je danas boravio Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Tokom susreta Lagumdžije i Solane najviše pažnje posvećeno aktuelnim političkim pitanjima u BiH, blokadi puta naše zemlje ka euroatlanskim integracijama, te sve većoj ekonomskoj i socijalnoj krizi.

Zajednički je konstatovano je da zastoj na polju euroatlanskih integracija predstavlja jednu od najvećih prijetnji našoj zemlji. Lagumdžija je još jednom ukazao na potrebu američko-evropskog partnerstva za sprovođenje strukturalnih reformi u Bosni i Hercegovini.

To bi stvorilo pretpostavke da se država uhvati u koštac s neimaštinom, organizovanim kriminalom i korupcijom, te ubrza ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ispunjavanje uslova i prijem naše zemlje u NATO, kao prvi korak, može samo ubrzati put EU integracija. Pomoć EU je neophodna posebno u segmentima policijske reforme i reforme pravosuđa gdje značajnu ulogu ima i prisustvo EUFOR-a, navodi se saopćenju SDP-a.

Ustav Bosne i Hercegovine je pun nedostataka koji nisu vezani samo za neusaglašenost sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, već i za funkcionisanje zemlje uopšte.

Lagumdžija je naglasio da za SDP nisu prihvatljive samo kozmetičke promjene Ustava BiH koji će i sa njima ostati velika prepreka u razvoju naše zemlje. Minimum prihvatljivosti je svojevrsni paket plus koji bi bio nadogradnja aprilskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine.

Zbog nesposobnosti aktuelne vlasti u ispunjenju uslova za ukidanje viznog režima prema našoj zemlji, bh građani ne smiju biti taoci neogovorne vlasti. Najveća sramota za Evropsku uniju i cijeli region bila bi odluka da se Bosni i Hercegovini uskrati pravo na bezvizni režim te ostavi kao jedinu crnu rupu u jugoistočnoj Evropi.

Lagumdžija je zamolio Solanu da sa svoje pozicije izvrši dodatni pritisak na bh. vlasti kako bi konačno uradili sve što je neophodno kako bi se vize za bh. građane konačno ukinule.

Ni jedan pojedinac ili institucija ne smiju biti izvan zakona i svi oni koji su se ogriješili o zakone moraju biti privedeni licu pravde i odgovarati za počinjena djela bez obzira na kojim pozicijama se nalazili. Također, sve političke snage u zemlji moraju znati da sve aktivnosti koje narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine će biti najoštrije sankcionirane, stoji u saopćenju.