Sarajevo
0

Lagumdžija se sastao sa Englishom

FENA
Danas je dr Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, primio Charlesa Englisha, ambasadora Sjedinjenih Država, saopćeno je iz SDPBiH.

U prijateljskom i otvorenom razgovoru sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i globalnoj ekonomskoj krizi koja se već reflektuje i na našu zemlju. Pored ostalog razgovarali su i o budućem rješenju ustavne pozicije Distrikta Brčko.

Obostrano je konstatovano da Distrikt Brčko mora biti dio Ustava Bosne i Hercegovine, sa osiguranim mehanizmima zaštite pravnog statusa pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka postignuta je saglasnost o konkretnom sadržaju rješenja koja se trebaju naći u eventualnoj amandmanskoj dogradnji Ustava.

Ovom prilikom dr Lagumdžija je naglasio da se Bosna i Hercegovina nalazi u najtežoj političkoj i ekonomskoj krizi u posljednjih pet godina, te da su procesi euroatlanskih integracija, nakon potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpuno blokirani neradom i neodgovornošću bh vlasti.

U BiH su potrebne strukturalne reforme, počevši od Ustava BiH koji je pun nedostataka, da bi se država mogla uhvatiti ukoštac sa neimaštinom, organizovanim kriminalom i korupcijom te ubrzala ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Očigledno je da to neće biti moguće bez ustavnih promjena unutar BiH gdje nezamjenjivu ulogu pored bh. vlasti treba da odigraju i predstavnici međunarodne zajednice.

To je osnovni preduslov za smanjenje prisustva međunarodnih faktora u BiH i zatvaranje kancelarije OHR-a, saopštenoo je iz Centra za informisanje SDP BiH.