BiH
0

Lagumdžija se sastao s bivšim ambasadorom SAD-a u BiH Millerom

FENA
Sjedište Socijaldemokratske partije BiH danas je posjetio iskreni prijatelj naše zemlje i bivši ambasador SAD-a u BiH Tomas Miller, koji se sastao s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, saopćeno je iz te stranke.

U razgovoru najvećim dijelom je dominirala tema aktualne političke situacije u BiH, s posebnim osvrtom na zastoj ukupnih reformi u našoj zemlji.

  • Nažalost, BiH je danas talac neprincipijelnih dogovora lidera dviju političkih partija, i da se upravo zbog toga zemlja danas nalazi u najvećoj političkoj i ekonomskoj krizi u posljednjih 10 godina, navodi se u saopćenju.

Nakon izbora u Srbiji i evidentne blokade reformi u BiH, došlo je vrijeme da međunarodna zajednica redefiniše svoju politiku u Bosni i Hercegovini i stavi našu zemlju u regionalni fokus, istaknuo je Lagumdžija.

Sugovornici su se složili da je neophodno što prije obnoviti proces reformi u BiH i smanjiti političke tenzije koje traju još od pada amandmana na Ustav BiH iz 2006. godine.

U saopćenju se navodi da je vrijeme da se političke partije koje čine parlamentarnu većinu uozbilje i preuzmu odgovornost za budućnost države i njenih građana ili se sklone s političke scene.

Dodaje se da cjelokupnu situaciju dodatno usložnjavaju konstantne afere, visok stupanj korupcije i kriminala.

Lagumdžija je naglasio da borba protiv kriminala i to posebno onog koji ima političku podršku mora biti prioritet međunarodne zajednice i institucija BiH. U tom smislu je posebno pozdravio formiranje, ekipiranje i početak rada Antikorupcionog tima OHR-a, izrazivši nadu za njegovim što bržim i konkretnijim rezultatima.