BiH
0

Lagumdžija se sastao s američkim i ruskim ambasadorom

FENA
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija se u Sarajevu, u odvojenim susretima, sastao s ambasadorima SAD-a i Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Patrickom Moonom i Aleksandrom Bocanom Harčenkom.

Lagumdžija je istaknuo da je potrebno što prije napraviti koaliciju na nivou BiH na jasnom programu i podijeliti odgovornosti.

U saopćenju SDP-a BiH se navodi da buduća vladajuća koalicija na nivou BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. obilježi kraj stoljeća ratova u Evropi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

Saglasnost o popisu stanovništva, zakoni o državnoj pomoći i vojnoj imovini bi bili prvi koraci za nove vlasti na tom putu.

Iduće četiri godine je Lagumdžija okarakterizirao kao period u kojem BiH mora u svoj ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas jedino posjeduje OHR, i primijeniti odluku "Sejdić-Finci" na svim nivoima gdje je ona primjenjiva.

U razgovoru s Bocanom Harčenkom, predsjednik SDP-a je istaknuo da je na nivou BiH najpraktičnije i najlogičnije bilo da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj i stranke potpisnice platforme formiraju vlast.

Dodao je da su potpisnici platforme spremni da uđu u formiranje vlasti i s dva HDZ-a i SDS-om, samo ako bi to bila široka koalicija spremna da odgovorno uđe u ustavne promjene i napravi konkretnu podjelu odgovornosti uz odgovarajuću participaciju međunarodne zajednice, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.