BiH
0

Lagumdžija: SDP odbacuje policijski Dejton 2007.

FENA
Za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) neprihvatljiv je protokol o reformi policije koji su u petak potpisali lideri Stranke za BiH i SNSD-a, Haris Silajdžić i Milorad Dodik. SDP BiH smatra da se tim dokumentom odstupa od tri evropska principa i vrši legalizacija etničkog čišćenja.

"Sinoć smo obavješteni putem medija da su Slijadžić i Dodik potpisali policijski Dejton. Mi 2007. odbijamo ponavljanje Dejtona. Naročito odbijamo policijski dejton koji je jučer napravljen", rekao je u subotu u Sarajevu novinarima predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija po okončanju prvog dijela vanredne sjednice Predsjedništva te partije.

Dvije godine, prema njegovim riječima, radilo se na policijskoj reformi nakon što su se dogovorila tri evropska pravila. Onda su dva lidera za dva sata sve to pobrisali, svoja obećanja, evropske principe i institucije BiH.

Svojim dogovorom, kazao je Lagumdžija, pali su ispod najniže dosadašnje tačke kada je u pitanju policijske reforma, a najniža dosadašnja tačka je bila Lajčakov prijedlog.

On je dodao da kao rezultat tog dogovora imamo legalizaciju etničkog čišćenja ukidanjem popisa iz ’91., entitetsko i etničko glasanje u policijskim strukturama, pa sutra tri nacionalna predstavnika u policijskoj strukturi mogu u potpunosti zaštiti svoje ratne zločince i kriminalce. Umjesto jednog nezavisnog odbora, imamo tri politička nezavisna odbora.

Lagumdžija je kazao da to jednostavno znači da imamo policiju RS jer ona po jučerašnjem dogovoru ima pare, imenovanja, organizaciju, obuku..

"Ovo nije po tri evropska principa jer konsolidovani ili okvirni budžet nije jedan budžet, tri nezavisna odbora nisu jedan nezavisni koji bi bio operisan od politike, odbor policijskih direktora i uopšte policijska struktura na državnom nivou koja odlučuje etničkim i entitetskim glasanjem također nije evropski princip", kazao je Lagumdžija.

Ovaj protokol, smatraju u SDP-u, samo nam garantuje tri nove izgubljene godine i izdaju velikih principa potpisnika protokola.

Rješenje je, kaže Lagumdžija, u povratku trima evropskim principima, te preuzimanje odgovornosti potpisnika da će ih provesti.

"SDP BiH poziva međunarodnu zajednicu da zaustavi ovu farsu, daljnu razgradnju institucija BiH i da ne dozvoli da svi skupa budemo budemo taoci ljudi koji od svega najviše vole svoje fotelje", kazao je Lagumdžija.