BiH
0

Lagumdžija: SDP neće podržati zakone koji 'cementiraju' postojeće stanje

FENA
"Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće podržati predložene zakone koji cementiraju postojeće stanje i predstavljaju početak kraja reformi za ovu parlamentarnu većinu", izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je s ambasadorom Velike Britanije u BiH Mathewom Rycroftom razgovarao o reformi policije i sveukupnim predstojećim reformama u BiH.

Razgovarano je i o napretku u ispunjavanju postprijemnih uvjeta koje je BiH prihvatila kao obavezu prilikom prijema u članstvo Vijeća Evrope.

Za SDP je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prioritet koji nema alternative, a stvarna, umjesto lažne reforme policije, nije samo uvjet za potpisivanje Sporazuma s Evropskom unijom, već prije svega potreba i interes građana i Bosne i Hercegovine u cjelini, kazao je Lagumdžija.

Istaknuo je da šest vladajućih stranaka u BiH imaju više nego dovoljnu dvotrećinsku većinu na svim nivoima vlasti u BiH da mogu provesti svaku, pa i reformu policije, koja je jedan od prioriteta njihovog Koalicijskog sporazuma od 3. januara 2007. godine i sastavni dio sadržaja ekspozea predsjedavajućeg Vijeća ministara iznesenog u parlamentu prilikom inauguracije.

"Vladajuće stranke i njihovi lideri moraju preuzeti odgovornost da dođu do onoga što hoće zajedno da prihvate, a ne samo da se svađaju o onome što neće.

Vrijeme je da vladajuće stranke izađu u javnost sa svojim zajedničkim stavom o ukupnim reformama, da bi se zaustavilo produbljivanje krize u kojoj se zemlja nalazi", kazao je lider SDP-a BiH.

Jedina garancija za provođenje sporazuma je da ga podrže sve političke partije koje formiraju vladajuću koaliciju i učestvuju u vladama na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima, dodao je.

"SDP nema namjeru 'krpiti' postojeću koaliciju koja konačno mora početi funkcionirati i odgovarati za svoj rad ili biti uklonjena sa scene.

Borba protiv kriminala, i to posebno onog koji ima političku podršku, mora biti prioritet međunarodne zajednice i institucija BiH", naglasio je Lagumdžija i u tom smislu posebno pozdravio formiranje i početak rada Antikorupcionog tima OHR-a, saopćeno je iz SDP-a BiH.