Milorad Dodik
0

"Lagumdžija sam sebe eliminiše kao sagovornika"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da prijetnja Zlatka Lagumdžije da će ga "fizički spriječiti ukoliko bude blokirao ustavne promjene" eliminiše lidera SDP-a BiH kao bilo kakvog sagovornika.

Dodik je konstatovao da je Lagumdžija još samo lider SDP-a BiH, odnosno da prvo treba da kaže "hop", pa da onda skoči, aludirajući na težnje Lagumdžije da obavalja funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Odavno nismo čuli prijetnju silom, ali ni ja nisam fizički nemoćan, pa sam se nasmijao na tu glupost",  rekao je Dodik.

Britanski dnevnik "Times" prenio je danas izjavu Zlatka Lagumdžije  da se "kao bosanski premijer neće libiti da odobri upotrebu fizičke sile kako bi sprečio bilo kakvo otcepljenje".

"Ili ću naći način da legitimno zaustavim Dodika u kršenju ustava fizičkom silom, nad kojom imam ovlaštenja, ili ću biti smenjen i neki ludi radikali će preuzeti moju dužnost i to će učiniti", prenosi "Times"  Lagumdžijine reči.

U današnjem saopćenju SDP-a  pojašnjava se da je Lagumdžija u izjavi britanskom dnevniku rekao da, ukoliko Dodik bude pokušao silom da prekrši Dejtonski sporazum i "pocijepa" BiH, a to ne bude spriječeno od strane međunarodne zajednice u skladu sa njenim obavezama proisteklim iz tog sporazuma, onda će legalne i legitimne vlasti BiH Dodikov pokušaj spriječiti svim raspoloživima sredstvima, uključujući i silu.