Verbalni incident u PSBiH
0

Lagumdžija: "Sad bih pljunuo da imam građanske hrabrosti"

SRNA
Poslaničku raspravu o Akcionom planu Savjeta ministara BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“ obilježio je neprimjereni rječnik poslanika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžija upućen poslaniku SNSD-a Dragu Kalabiću.

Lagumdžija se tokom diskusije izlazeći iz skupštinske sale okrenuo prema Kalabiću rekavši "Sad bih pljunuo da imam... građanske snage da uradim....“, kako je zabilježio stenogram.

Ove riječi uslijedile su nakon Kalabićevog komentara da se Lagumdžija prema predsjedavajućem Kluba poslanika SDP-a Mirjani Malić odnosi kao i prema bivšem predsjedavajućem Jozi Križanoviću, obarajući prethodno postignute dogovore.

"Poslije cjelodnevnog mentalnog terora Lagumdžije koji pokušava da se izvuče iz neke situacije u koju je SDP upao, iznerviran i očito raskrinkan, on se poslužio tim primitivnim jezikom, izrazivši želju da mene pljune usred parlamenta, što je neprimjereno. Ako je to Socijaldemokratija u Sarajevu koju propagira Lagumdžija, onda ne znam šta je sa drugima“, rekao je Kalabić novinarima.

Kolegijum Predstavničkog doma osudio je Lagumdžijine riječi, ocijenivši takav rječnik neprihvatljivim i nedemokratskim.

"Mi smo ga uljudno zamolili da ne povlači raniji dogovor šefa Kluba poslanika SDP-a u vezi sa formiranjem Radne grupe za izmjenu Ustava i Izbornog zakona, a da on, ako želi da prekraja politiku stranke to radi na stranačkim organima, a ne da maltretira cijeli parlament“, rekao je Kalabić.

Lagumdžija je napustio sjednicu nakon ovog incidenta.