BiH
0

Lagumdžija sa čelnicima UN-a i ministrom vanjskih poslova Holandije

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, razgovarao je 20. januara 2015. godine, tokom radne posjete New Yorku, u odvojenim susretima sa brojnim drugim zvaničnicima.

Razgovarao je sa zamjenikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Janom Eliassonom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u ambasadorom Vitalijem Čurkinom, na zajedničkom radnom sastanku sa ambasadorima Republike Turske, Savezne Republike Njemačke i Države Katar pri UN-u, te predsjednikom Fondacije Appeal of Conscience rabinom Arthurom Schneierom.

Lagumdžija je sagovornike upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti i dešavanja po pitanju pristupanja BiH u članstvo Evropske unije i s tim u vezi Inicijativom Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija.

Razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj i regionalnoj saradnji i stavovi po pitanju globalne borbe protiv terorizma, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Između ostalog, Lagumdžija je tokom susreta sa zamjenikom generalnog sekretara Eliassonom naglasio da će Bosna i Hercegovina i dalje pružati snažnu podršku Ujedinjenim narodima i biti njihov pouzdan partner, što pokazuje i podrškom UN-om mirovnim operacijama kroz učešće u različitim UN policijskim misijama u svijetu. Pomoć u prevenciji od poplava se i ovih dana pokazuje kao jedno od ključnih pitanja na kojima Bosna i Hercegovina očekuje jaču saradnju sa UN-om.

Razgovor sa ruskim ambasadorom Vitalijem Čurkinom je bio posvećen regionalnoj saradnji na Balkanu uz razmjenu mišljenja o kriznim žarištima koja predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Sastanak sa ambasadorima Njemačke, Turske i Katara je protekao u razmjeni mišljenja o načinima pomoći Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, kao i većoj ekonomskoj saradnji između naših zemalja.

Tokom razgovora Lagumdžije i rabina Schneiera, svjetski poznatim aktivistom na polju vjerskih sloboda i ljudskih prava, ukazano je na značaj promocije društva zajedničkih vrijednosti, podrške razvoju međureligijskog dijaloga u svijetu, toleranciji i razumijevanju među ljudima. Adekvatno obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici je od interesa za progresivni svijet, saglasili su se Lagumdžija i rabin Schneier, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.