BiH
0

Lagumdžija sa Afanasievim i Gillesom

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih naroda i rezidentnim predstavnikom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yurijem Afanasievim i ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Rolandom Gillesom.

U fokusu razgovora bile su aktivnosti na izradi izvještaja o štetama izazvanim katastrofalnim poplavama u BiH, a na čijoj izradi su bili angažirani eksperti EU, UNDP-a i Svjetske banke zajedno sa domaćim stručnjacima i koji bi trebao biti predstavljen sutra.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno odmah nakon dostavljanja izvještaja krenuti u obnovu kroz konkretne projekte kojima će se ostvariti najefikasniji rezultati na terenu. Kako bi se to postiglo potrebno je da entitetske vlade sačine kredibilne operativne planove, koji će omogućiti da finansijska sredstva namijenjena pomoći BiH u obnovi i rekonstrukciji zemlje nakon poplava budu utrošena u prave svrhe.

Sagovornici su istaknuli da je jedan od prioritetnih ciljeva koji je potrebno što prije realizirati osiguranje krova nad glavom za ljude koji imaju status raseljenih lica, a koji su u ovim poplavama izgubili svoje privremene domove.

Također je razgovarano o pripremama za donatorsku konferenciju koja bi trebala biti održana sredinom jula, na kojoj bi trebala biti osigurana sredstva za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

Tokom sastanka je naglašeno da je neophodno na nivou države formirati monitoring tim sastavljen od predstavnika domaće vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora, medija koji bi vršio kontrolu trošenja finansijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji namijenjenoj saniranju posljedica poplava, te obnovi i rekonstrukciji zemlje.

Lagumdžija je još jednom izrazio zahvalnost Ujedinjenim naroda, UNDP-u u Sarajevu i rezidentnom koordinatoru Afanasievu lično za angažman na pružanju pomoći i podrške za poplavama i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka sa ambasadorom Gillesom Lagumdžija se zahvalio Francuskoj na preuzimanju liderske uloge u organiziranju donatorske konferencije za saniranje šteta izazvanih katastrofalnim poplavama u BiH i što je prepoznala razmjere katastrofe koja je pogodila BiH.

Lagumdžija je istaknuo da će se nakon objave izvještaja o štetama izazvanim katastrofalnim poplavama u BiH, kojeg su zajedno radili međunarodni i domaći eksperti intenzivirati aktivnosti na organiziranju donatorske konferencije.

Također je istaknuo da je u BiH završena faza interventne humanitarne pomoći i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak oko 100.000 stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom. Posebna pažnja bit će posvećena pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli značajne štete kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje i otvorila nova.

Prioriteti u obnovi su i popravke infrastrukture mostova i cesta, upravljanja otpadom, vodosnabdjevanjem i rehabilitacijom zemljišta, saopćeno je iz MVPBiH.