BiH
3

Zlatko Lagumdžija s predsjednikom GS UN-a razgovarao o donatorskoj konferenciji za BiH

Anadolija
Odlazeći predsjednik 68. redovnog zasjedanja Generalne skupštine (GS) UN-a, John Ashe susreo se u utorak poslijepodne u New Yorku sa aktualnim šefom bh.diplomatije i potpredsjednikom Vijeća ministara BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Bh. ministar vanjski poslova iskoristio je priliku da predsjednika Generalne skuptine UN-a obavijesti o magnitudama razaranja, kako je to navedeno u posebnom priopćenju UN-a, kada je riječ o opisu stradanja građana Bosne i Hercegovine u predhodnim poplavama na Balkanu.

To je "potpuno podsjećanje da impakt klimatskih promjena može utjecati na svakoga, bilo gdje", navodi se u pisanom priopćenju.

Lagumdžija je još informirao Ashea kako će procjena štete nastalih uslijed kataklizmičnih polava u BiH biti objavljena uskoro, ali "prije donatorske konferencije koja će biti održana u julu". Bh. ministar je naglasio kako Bosna i Hercegovina, nakon ove tragedije, nastavlja računati na "iskustvo i podršku UN-a".

Prema navodima iz kabineta predsjednika Generelane supštine UN-a, Lagumdžija se posebno zahvalio Asheu na pozivu da učestvuje na visokom panelu posvećenom ljudskim pravima i održivom razvoju, s naglaskom na "Agendu post 2015", koji je održan u sjedištu UN-a u protekla dva dana.  

Sa svoje strane, predsjednik Generalne skupštine UN-a zahvalio se ministru Lagumdžiji na njegovom učečšću na pomenutom panelu, uzimajući u obzir "teške okolnosti" usljed poplava u BiH.

Potencirajući da i on sam potječe iz regije koja je sklona takvim klimatskim katastrofama, Ashe je izrazio duboku simpatiju i razumjevanje za nevolje svih građana Bosne i Hercegovine.