BiH
11

Lagumdžija s delegacijom EU: Do sredine decembra dogovor o presudi Sejdić-Finci

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasador Peter Sorensen, šef delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i Jana Sindelkova, lična izaslanica evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, razgovarali su večeras u Sarajevu u sjedištu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH s liderom te stranke Zlatkom Lagumdžijom.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Lagumdžija, jedini akter koji se nakon toga obratio novinarima, rekao je da bi u prvoj polovini decembra moralo doći do dogovora u BiH o primjeni presude "Sejdić i Finci" da bi zemlja mogla do ljeta preduzeti daljnje korake prema onome što se zove "upitnik za kandidatski status".

U Parlamentarnoj skupštini BiH bi u tom slučaju do marta morali biti prijedlozi za izmjenu državnog ustava i zakona.

Napominjući da su rokovi prvenstveno u rukama Evropske komisije, lider SDP-a je kazao da je na sastanku bilo riječi i o modelima koji su ranije bili na stolu u vezi s primjenom presude "Sejdić i Finci", kao i da je on evropskim partnerima jasno naznačio da SDP ne želi nikakav model koji bi išao u pravcu "crtanja karata".

Lagumdžiju je, kaže, interesiralo puno detalja vezanih za dinamiku koja bi dalje stajala pred Bosnom i Hercegovinom u slučaju da, primjerice, do dogovora dođe i za nekoliko sedmica.

Želio je znati šta bi se dalje dešavalo vezano za ugovor o stabiliazaciji i pridruživanju, do kada treba ustanoviti efikasne mehanizme koordinacije i je li moguće u razumnom roku doći do "upitnika za kandidatski status" Bosne i Hercegovine.

Ambasador Sorensen, zbog drugih obaveza, nije prisustvovao cijelom toku ovog trosatnog sastanka, već su Lagumdžija i saradnici okončali dalje susret s izaslanicom komesara Fuelea.