BiH
0

Lagumdžija razgovarao s Englishom i Hutchingsom

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija danas je u odvojenim susretima razgovarao s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charlesom Englishom i ambasadorom Kanade u BiH Davidom Hutchingsom, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u BiH i regionu, s osvrtom na nedavno proglašenu nezavisnost Kosova, podizanje tenzija i usložnjavanje političke situacije u BiH.

Iskazana je zabrinutost zbog ukupnog zastoja reformskih procesa u Bosni i Hercegovini i potreba prevazilaženja nesuglasica koje su danas prepreka na evropskom putu zemlje.

Za SDPBiH je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prioritet koji nema alternative i predstavlja potrebu i interes građana i Bosne i Hercegovine u cjelini, rečeno je.

Lagumdžija je kazao da se BiH zbog nespremnosti i nedostataka političke volje aktuelne vlasti nalazi u velikom zastoju kada su ključne reforme u pitanju.

"Cjelokupnu situaciju dodatno usložnjavaju konstantne afere, visok stepen korupcije i kriminala. Političke partije koje čine parlamentarnu većinu konačno treba da se uozbilje i preuzmu odgovornost za budućnost države i njenih građana ili proglase politički bankrot kako bi se mogle otvoriti nove perspektive za BiH", kazao je Lagumdžija.

On je naglasio da je vrijeme da najodgovorniji čelnici vladajuće strukture promijene svoje ponašanje ili da budu promijenjeni, te da punu odgovornost za to snose i ključni akteri međunarodne zajednice u BiH.