BiH
0

Lagumdžija razgovarao s direktorom za centralnu i jugoistočnu Evropu kanadskog MVP

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija danas se sastao s direktorom za centralnu i jugoistočnu Evropu kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Leighom Satryjem i ambasadorom Kanade u BiH Davidom Hutchingsom, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Najveći dio razgovora bio je posvećen političkoj situaciji u BiH i regionu s posebnim osvrtom na posljedice neuspjelih pregovora o reformi policije, što je rezultiralo nepotpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Sugovornici su iskazali zabrinutost ukupnim zastojem reformskih procesa i negativnom političkom klimom koja je u BiH prisutna još od pada amandmana na Ustav BiH prošle godine.

Predsjednik SDP-a je naglasio da za Socijaldemokratsku partiju BiH potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaje prioritet te da svi oni koji su odgovorni za njegovo nepotpisivanje moraju da snose posljedice.

On je naglasio da se ključni igrači moraju uozbiljiti i radikalno promijeniti svoje dosadašnje djelovanje i retoriku koja vodi ka daljim podjelama u društvu. Interesi Bosne i Hercegovine su puno važniji od njihovih stranačkih interesa, a pogotovo od fotelja pojedinaca koji se zabrinu samo kada im se ta ista fotelja na bilo koji način uzdrma.

Poseban dio razgovora je bio posvećen očekivanjima od sastanka Vijeća za implementaciju mira koji se održava 30. i 31. oktobra u Sarajevu. Bh. lideri moraju u narednih nekoliko sedmica konkretnim potezima pokazati da su shvatili svoje greške ili biti suočeni s oštrom reakcijom međunarodne zajednice.

S druge strane, produženje sadašnje krize bez posljedica po odgovorne bh. lidere bi dovelo i do kraha međunarodne zajednice u BiH s nesagledivim posljedicama po budućnost regiona - istaknuo je Lagumdžija, navodi se u saopćenju.