BiH
0

Lagumdžija razgovarao s Apostolskim nuncijem

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija danas se u prostorijama te stranke u Sarajevu sastao sa Apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Alessandrom D'Erricom i ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Tončijem Staničićem.

Predsjednik SDP-a je sagovornike informirao o stavovima SDP-a kada je u pitanju proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi istaknuo je da je SDP, kao pobjednička stranka, spremna preuzeti odgovornost za vođenje države u naredne četiri godine.

Samo vlast formirana na jasno definiranim programskim ciljevima može biti u stanju odgovoriti na očekivanja i opravdane potrebe građana u BiH . Za SDP je neprihvatljivo formiranje bilo kakvih matematskih, koncentracionih, tehničkih i bilo kojih vlada čija osnovna karakteristika neće biti spremnost na mukotrpan rad i odgovornost prema građanima, rečeno je tokom sastank, kaže se u saopćenju SDP-a.

Sagovornici su razgovarali i o najavljenoj deložaciji kardinala Puljića iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa radi povrata u posjed nosilaca stanarskog prava.

Kroz razgovor je, kako se navodi, konstatirano da se pravo i pravda, nažalost, ne moraju uvijek podudarati, za što je ovaj slučaj očigledan primjer.

Predsjednik SDP-a je informirao sagovornike da se aktivno uključio u rješavanje tog problema te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovaj slučaj završi na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana i u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Lagumdžija je iskazao svoje žaljenje što je uopće došlo do te situacije te istaknuo da se slučaj uz pravovremenu reakciju aktuelnih vlasti mogao riješiti mnogo ranije, bez uključivanja pravosudnih organa, kao i šire javnosti, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.