BiH
0

Lagumdžija razgovarao s američkim i španskim ambasadorom

FENA
Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija primio je danas u odvojenim susretima ambasadora SAD-a Charlesa Englisha i ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Enriquea Alvargonzalesa San Martina.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i ekonomskoj i socijalnoj krizi čiji je rezultat 25.000 novih nezaposlenih u BiH.

Naglašeno je da pored teške ekonomske situacije koja je pred BiH, zastoj na polju evroatlanskih integracija je jedna od najvećih prijetnji za našu zemlju.

Lagumdžija je pozdravio dolazak Valentina Inzka na mjesto novog visokog predstavnika za BiH i od njega očekuje konkretniji i energičniji angažman od njegovih prethodnika imajući u vidu tešku političku krizu u kojoj se naša zemlja nalazi.

Od međunarodne zajednice se prije svega očekuje da se uhvati u koštac s organizovanim kriminalom koji ima političku podršku i pomogne domaćim institucijama da se bore za vladavinu prava a protiv kriminalaca koji danas smatraju da se nedohvatljivi.

Lagumdžija je naglasio da se BiH nalazi u najtežoj političkoj i ekonomskoj krizi u posljednjih pet godina, te da su procesi evroatlanskih integracija, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpuno blokirani neradom i neodgovornošću bh vlasti.

U BiH su potrebne strukturalne reforme, počevši od Ustava BiH koji je pun nedostataka, da bi se država mogla uhvatiti u koštac s neimaštinom, organizovanim kriminalom i korupcijom te ubrzala ispunjenje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Očigledno je da to neće biti moguće bez ustavnih promjena unutar BiH gdje nezamjenjivu ulogu pored bh. vlasti treba da odigraju i predstavnici međunarodne zajednice. To je osnovni preduslov za smanjenje prisustva međunarodnih faktora u BiH i zatvaranje kancelarije OHR-a, ističe se u saopćenju SDP-a BiH.

SDPBiH očekuje da umjesto ponovnog obećanja da će vladajuća trojka, petorka ili šestorka, razgovarati o ustavnoj reformi ili formirati nove komisije, konačno izađe u javnost s prijedlogom ustavnih amandmana ili novog Ustava što je obećanje koje datira još od početka njihovog mandata.

Današnji susreti su bili prilika da se još jednom da podrška amandmanskom rješenju ustavne pozicije Distrikta Brčko o kojem će se ovih dana izjasniti i Parlament BiH. Također, još jednom je konstatovano da je krajnje vrijeme da Distrikt Brčko postane dio Ustava BiH, uz osigurane mehanizme zaštite pravnog statusa pred Ustavnim Sudom BiH.