BiH
0

Lagumdžija razgovarao s ambasadorima Švicarske, Japana i Velike Britanije

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija susreo se danas, u odvojenim posjetama, s ambasadorima Švicarske Rolfom Lenzom, Japana Futao Motaiom i Velike Britanije Matthewom Rycroftom.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili situaciji u BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU.

Konstatovano je da je SDPBiH kao evropska partija do sada uvijek bila integrativni faktor u bh. društvu te da će kao takva imati ključnu ulogu u nadolazećim reformama koje će trebati provesti u BiH.

Lagumdžija je istakao da dosadašnji progres na polju reforme odbrane treba ubrzano rezultirati punopravnim članstvom u NATO.

-To bi u velikoj mjeri pomoglo na otklanjanju svih mogućih strahova kod građana BiH, a u značajnoj mjeri bi smanjilo moguće političke manipulacije i usmjerilo bi fokus na rješavanje pravih i stvarnih problema u zemlji, smatra Lagumdžija.

Istakao je da zajednički cilj bh. vlasti i međunarodne zajednice do 2010. mora biti punopravno članstvo u NATO i status kandidata uz otvorene pregovore o prijemu u EU.

Sagovornicima je predstavio inicijativu da se BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom u najskorije vrijeme pridruži Hrvatskoj i Makedoniji i dobije status kandidata za članstvo u EU kao daljnju mjeru stabilizacije prilika u regionu. Ukidanje viznog režima za građane BiH je prva tačka na tom putu, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.