BiH
0

Lagumdžija razgovarao s ambasadorima OIC-a o Palestini

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija primio je predstavnike grupe ambasadora zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) akreditovanih u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U delegaciji su bili ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohammed A. Althakafi, ambasador Države Katar Mubarak Kleefiek Khaled Al-Hajri i ambasador Palestine Khaled Allatrash.

Razgovarano je o situaciji na Bliskom istoku, a posebno situaciji u Palestini o čemu su ambasadori detaljnije upoznali Lagumdžiju. U ovom kontekstu Lagumdžija je razgovarao sa ambasadorima o zahtjevu Palestine za dobijanje statusa države nečlanice posmatrača u Ujedinjenim narodima o čemu bi se danas trebalo glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Lagumdžija se zahvalio ambasadorima za informacije i izrazio ličnu podršku zahtjevu Palestine naglasivši da je o svom stavu obavijestio i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Istakao je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH i službeno poslalo dopis članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem ih informira o navedenom stavu, te da očekuje da Predsjedništvo BiH donese takvu odluku u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima", navodi se u saopćenju.

Lagumdžija je kako se navodi u saopćenju izrazio želju BiH za postizanje trajnog rješenja koje će rezultirati sveobuhvatnim mirom na Bliskom istoku, ali i istakao da je odluka o stavu BiH u UN-u prema palestinskom zahtjevu u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine.