BiH
0

Lagumdžija razgovarao s ambasadorima Norveške i Francuske u BiH

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu u odvojenim susretima s ambasadorima Kraljevine Norveške i Republike Francuske u našoj zemlji Janom Braathuom i Rolandom Gillesom, saopćeno je iz SDP-a.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i deblokadi puta naše zemlje ka euroatlantskim integracijama.

Lagumdžija je istakao da je SDPBiH odmah spreman da formira reformsku vladu na nivou Bosne i Hercegovine koja će raditi uime i za račun običnih ljudi i imati cilj da kraj svog mandata 2014. obilježi ulaskom BiH u NATO savez i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

Saglasnost o popisu stanovništva, zakoni o državnoj pomoći i vojnoj imovini bili bi prvi koraci za nove vlasti na tom putu.

Sagovornici su istakli da nova vlast u BiH između ostalog mora provesti ustavne reforme koje će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo te u svoj ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas jedino posjeduje OHR te primjeniti odluku Sejdić-Finci.

Predsjednik SDP-a je istakao da je na nivou BiH najpraktičnije i najlogičnije bilo da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj i stranke potpisnice platforme formiraju vlast.

Dodao je da su potpisnici platforme spremni da uđu u formiranje vlasti i s dva HDZ-a i SDS-om samo ako bi to bila široka koalicija spremna da odgovorno uđe u ustavne promjene i napravi konkretnu podjelu odgovornosti uz odgovarajuću participaciju međunarodne zajednice.

Lagumdžija je pozdravio dosadašnji angažman Francuske i Norveške u BiH i njihovu podršku provođenju reformi u našoj zemlji, saopćeno je.