Predsjednik SDP-a BiH
71

Lagumdžija: Rasmussen odlazi ohrabren nakon sastanka sa liderima

SRNA/FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon sastanka sa liderima vodećih političkih partija odlazi ohrabren u Brisel, jer o najbitnijim stvarima koji se tiču rješavanja vojne imovine postoji jasna saglasnost, rekao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

"Prva stvar, postoji saglasnost koju on pozdravlja, a to je da svi prihvataju politički dogovor od 9. marta, koji treba da bude proveden. Drugo, vidio je da smo svjesni i saglasni da što prije treba da dođe do provođenja dijela sporazuma o vojnoj imovini", rekao je Lagumdžija novinarima.

Treće pitanje koje je ohrabrilo Rasmussena jeste da su politički lideri saglasni i spremni da u narednih par mjeseci bude sačinjena Mapa puta za provođenja dogovora iz Banje Luke.

"Otvorili smo time put za dobijanje MAP-a, jer naša saglasnost i spremnost garantuje da će MAP biti proveden", istakao je Lagumdžija.

On kaže da Mapa puta, treba da definiše način provođenja sporazuma iz Banje Luke da bi se došlo do zakonske regulative koja će se zasnivati po dogovorenim principima.

"Principi koji važe i za vojnu i za državnu imovinu su isti, ali će za provođenje dogovora o vojnoj imovini biti potrebno mnogo više vremena nego za državnu imovinu“, naglasio je Lagumdžija.

On je dodao da će se odluka Ustavnog suda BiH u vezi statusa državne imovine u RS-u morati poštovati, iako se tome protive zvaničnici Republike Srpske.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su lideri svih šest vodećih političkih partija danas obećali generalnom sekretaru NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu da su spremni da provedu Sporazum o raspodjeli vojne imovine od 9. marta prošle godine i da to treba učiniti u najkraćem mogućem vremenu.

Čović je rekao novinarima nakon sastanka sa Rasmussenom da su politički lideri tim obećanjem preuzeli ogromnu obavezu.

"Sljedeće sedmice ćemo raspraviti određena pitanja koja treba pustiti u dalju proceduru. Preuzeli smo ogromnu obavezu jer smo to obećali. Ostaje da se vidi da li smo spremni u punom kapacitetu da to uradimo kasnije i u Vijeću ministara i Parlamentu BiH“, rekao je Čović.

Čović je naglasio da se zalaže da ono što je potpisano u Banjoj Luci 9. marta prošle godine apsolutno treba da se provede.

"Neozbiljno bi bilo ne realizovati ono što smo danas obećali. Suština je da provedemo ono što smo potpisali, a u drugoj fazi se može dalje dorađivati dogovor", precizirao je Čović.

Prema njegovim riječima, Rasmussen je danas ponovio da je za dobijanje Akcionog plana za članstvo i dalje jedini uslov rješavanje pitanja vojne imovine.

"Sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a bio je prilika da se upoznamo sa, prije svega, stavovima generalnog sekretara oko potrebe da se dođe do rješavanja pitanja koje stoji na dnevnom redu daljnjih NATO integracija, to je pitanje imovine", kazao je novinarima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmussena s predstavnicima šest političkih partija u BiH.

"Čuli smo od generalnog sekretara da je to pitanje koje mi treba da riješimo, da on tu nije došao da nameće bilo kakva rješenja. Saslušao je i naše stavove o tome, svih šest predstavnika političkih partija", kazao je Dodik.

Svi smo, dodao je, izrazili podršku sporazumu od 9. marta prošle godine i potrebu da se on implementira.

"Dogovorili smo se da se već iduće sedmice jedan dan nađemo i na dnevni red stavimo te detalje i vidimo kako ćemo to pitanje riješiti. Što se tiče lično mene, partije koju predstavljam pa i RS-a, pitanje imovine treba da se rješava cjelovito, pitanje imovine je nametnuto bez ustavnog osnova kao problem, pitanje imovine je nametnuto arogantnom odlukom visokog predstavnika koji je zabranio raspolaganje imovinom bez ikakvog zakonskog i dejtonskog osnova, ali je realnost da se time bavimo nekoliko godina i da to pitanje treba da riješimo", kazao je Dodik.

U tom pogledu, dodao je, izražavam spremnost da sjednemo i da vidimo kako će se to pitanje implementirati, što se tiče sporazuma.

"Što se tiče odluke Ustavnog suda, ona je za nas potpuno neustavna, ona je nešto što je urađeno pod pritiskom i namjerno", kazao je Dodik.

Mi nismo protiv, istaknuo je Dodik, da se 22 lokacije u RS-u perspektivne vojne imovine uknjiže kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH, a da ostala vojna imovina ostane na raspolaganju entitetu.

Za ostalu imovinu, dodao je, treba da napravimo mapu puta i „mislim da ćemo iduće sedmice na tome zajedno raditi“.

"Javno želim da izrazim svoju saglasnost sa političkim dogovorom od prošle godine i spremnost da radim na implementaciji toga", kazao je Dodik.

Generalni sekretar NATO-a Andersa Fogh Rasmussen razgovarao je danas popodne u Sarajevu s predstavnicima šest političkih partija u BiH.

Na sastanku s Ramussenom su bili predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić te zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Nakon sastanka svi stranački čelnici, osim predsjednika SDS-a Mladena Bosića, dali su izjavu za medije.