BiH
0

Lagumdžija potvrdio saopćenje firme "Wilmer Hale"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) dr. Zlatko Lagumdžija potvrdio je u nedjelju da je, nakon nekoliko godina komunikacije i saradnje s advokatskom firmom "Wilmer Hale" iz Bostona, ovih dana dao pismeno svjedočenje advokatima šestorke (alžirska grupa) radi procesa koji se vodi pred američkim sudom.

Lagumdžija u izjavi upućenoj u povodu saopćenja spomenute advokatske firme navodi da je svoje svjedočenje ranije najavio u Parlamentu BiH, te napominje kako je svjedočenje pred američkim sudom u interesu istine, pravde i države BiH.

On smatra da porodice osumnjičenih kao građani BiH, i sami osumnjičeni, imaju pravo na konačno rješenje ovog slučaja i utvrđivanje svih potrebnih činjenica.

"Dakle, potrebno je da američke vlasti i sudovi konačno utvrde da li postoji krivica ovih osoba, ili ne i postupe u skladu s tim. Jedini način da saznamo postoji li krivica jeste da se sve činjenice utvrde i stoga ću uraditi sve što je potrebno da se dođe do istine i završetka ovog procesa", napominje Lagumdžija.

On je ponovo pozvao sve institucije i pojedince da se u interesu države i građana BiH aktivno uključe u ovaj proces i stave na uvid sve relevantne informacije u ovom slučaju, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.