Nakon posjete Banjoj Luci
0

Lagumdžija posjetio susjednu i prijateljsku Federaciju BiH

Piše: Almir Panjeta (Sarajevo)
Lagumdžija i Nikšić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: N. G./Klix.ba)
Visoki gost dolazi u Parlament FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nakon što je u prvoj službenoj posjeti kao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obradovao Banju Luku, turneju je u petak nastavio u susjednoj i prijateljskoj Federaciji BiH.

Lagumdžija se najprije susreo sa rukovodstvom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje je razgovarao o aktuelnim temama, evropskim integracijama i ekonomskoj diplomatiji. Poslije ugodnog ćaskanja i razmjene iskustava, visoki gost se zaputio prema Vladi Federacije BiH gdje je dočekao premijera Nermina Nikšića koji je i pored Lagumdžijinog kašnjenja dodatno zakasnio pa je na kraju gost dočekao domaćina.

Ministar vanjskih poslova BiH i premijer FBiH, odnosno predsjednik SDP-a BiH i generalni sekretar iste stranke su u ugodnoj atmosferi započeli sastanak, a kako su poslije informirali znatiželjne novinare, cijeli sastanak je protekao u ugodnoj atmosferi. Nikšić je Lagumdžiju upoznao o situaciji u Federaciji.

"Ministarstvo vanjskih poslova je servis svih građana i njihovih institucija. Akcent u razgovoru je bio na euroatlantskim integracijama, korištenju IPA fondova i putu BiH ka NATO-integracijama. Uloga entitetskih vlada je u svemu tome nezaobilazna. Ono u čemu Ministarstvo vanjskih poslova može pomoći jeste ekonomska diplomatija", kazao je Lagumdžija te pohvalio Nikšićevo sveukupno zalaganje ne samo za dobrobit Federacije BiH, već i BiH u cjelini:

"Objektivno, Nikšić trenutno sjedi na najvrućoj stolici u BiH i FBiH. Od njega i njegove vlade često se traži da riješe neke probleme koji i nisu u njihovoj nadležnosti", kazao je Lagumdžija.

Nikšić nije krio oduševljenje dolaskom visokog gosta na, kako je kazao, vrlo značajan sastanak.

"Federalna vlada neće biti usko grlo na putu evropskih integracija i naša je obaveza da stvorimo sve uslove kako bi građani mogli živjeti od svog rada", kazao je Nikšić i potcrtao da deficit FBiH iznosi samo 150 miliona maraka, a sve to zahvaljujući uštedama i odricanjima bez kojih bi deficit bio 250 miliona.

"Tih 100 miliona nije novac koji nam je ostao na hrpi i koji sada možemo preusmjeriti, već je to iznos za koji je uštedama umanjen deficit", pojasnio je Nikšić.

Davanje izjava se potom pretvorilo u press konferenciju ministra vanjskih poslova koji je opsežno odgovorio na sva četiri pitanja koja su mu novinari bili u prilici postaviti. Lagumdžija je kazao kako su razgovori s MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama neminovnost te priznao da je svojevremeno bio veliki protivnik takvih aranžmana:

"Nije tajna da smo Nikšić i ja bili protivnici tadašnjeg aranžmana sa MMF-om koji je tadašnja vlast željela iskoristiti za kupovinu socijalnog mira u izbornoj godini i dobijanje jeftinih poena kod glasača. Ti aranžmani mogu biti lijek, a mogu biti i otrov, zavisi kako ih promućkate", kazao je Lagumdžija.

Govorio je i o emitiranju trezorskih zapisa federacije, kojih se kaže pribojavao, a koji su na kraju ispali "pun pogodak" te je najavio krupne korake ka EU koji se moraju poduzeti u naredna tri-četiri mjeseca u kojim nas očekuju veliki ispiti.

"Moramo napraviti kredibilnu aplikaciju, a ne aplikaciju kojom ćemo lagati i sebe i one kojima je predajemo. Čeka nas Chicago za tri mjeseca nakon čega ćemo znati da li smo radili kako treba i hoćemo li preći u narednu fazu ka NATO-u", kazao je Lagumdžija te se osvrnuo na trenutni moment BiH u euroatlantskim integracijama:

"Kad sam gledao lica predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegovih saradnika nakon što je njihovoj zemlji potvrđen kandidatski status, bio sam sretan zbog njihovog napretka, ali i tužan zbog činjenice da smo prije 10 godina mi bili puno ispred Srbije koja je sada ispred nas najmanje dvije godine. Njima i Hrvatskoj koja ulazi u EU naljeto sljedeće godine želim što brži napredak kako bismo i mi bili što brži u njihovom stizanju", kazao je ministar vanjskih poslova BiH, Lagumdžija, koji će u ponedjeljak nastaviti turneju po Federaciji BiH te posjetiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.