BiH
298

Lagumdžija: Pokazati transparentnost u trošenju sredstava prikupljenih na konferenciji

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon povratka s donatorske konferencije održane jučer u Briselu, da je sada važno pokazati transparentnost u trošenju prikupljenih sredstava koja su veća od očekivanih da bi se vratilo povjerenje u bh. institucije.

Na jučerašnjoj konferenciji, koju je organizirala Evropska komisija i suorganizirala Francuska i Slovenija, učestvovali su predstavnici 80 zemalja, veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija, predstavnici finansijskih institucija, predstavnici nevladinog sektora i predstavnici privatnih firmi.

Lagumdžija je ponovio da je veliki put iza nas, a još veći je pred ovim dvjema državama dodajući da je sada važno krenuti u hitnu implementaciju prikupljenih sredstava, iznoseći podatak da je BiH tražila, za prvu urgentnu fazu, iznos od 650 miliona eura, a dobila 809 miliona eura dok je Srbija tražila 830, a dobila je 995 miliona eura.

Tako su ove dvije zemlje dobile više od očekivanih iznosa i ukupno su prikupule milijardu i 846 miliona eura, a Lagumdžija danas napominje da je za BiH sada važno da pokaže odgovornost i efikasnost u fazi obnove te je najavio da će pozvati nevladine institucije u BiH koje se aktivno bave monitoringom da se zajednički oformi tim koji će pratiti implementaciju sredstava i vršiti nadzor nad trošenjem sredstava.

Podvukao je da je važno pokazati solidarnost jer je i ova donatorska konferencija pokazatelj da ukoliko se radi zajednički ostvarivi su značajni rezultati te je dodao da će se za šest mjeseci nakon implementacije ovih sredstava govoriti o onima koji su pokušali zaustaviti takve procese.

Ponovio je da su velike štete u privatnom sektoru i stanogradnji, te je kazao da će za obnovu biti potrebno tražiti i povoljne kredite da bi BiH bila garant u obnovi, dodajući da će implementatori sredstava biti entitetske institucije s lokalnim zajednicama, a dio projekta implementirat će međunarodne organizacije.

Međunarodne finansijske investicije zaiteresirane su za davanje povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća te za obnovu poljoprivrede, a dio grantova namijenjen je za obrazovanje i zdravstvo.

"BiH je dobila poziv Evropske komisije da se pridruži mehanizmu civilne zaštite, odnosno da imamo u tom segmentu ravnopravan status kao svaka od zemalja Evropske unije. Zato je važno razvijati civilnu zaštitu u skladu s evropskim standardima", stava je Lagumdžija.

Također, istaknuo je, bit će potrebno posebnu pažnju posvetiti procesu prevencije od poplava i uređenju slivova Save i Dunava jer se jedan euro uložen u prevenciju vraća kao četiri ili sedam eura u periodu od pet do 10 godina te Lagumdžija kaže da ne postoji legalan biznis u kojem je povrat investicije četiri do sedam puta za tako kratko vrijeme.

Na pitanje kako će se sredstva podijeliti između eniteta i Brčko Distrikta, Lagumdžija kaže da "veliki broj donatora je kazao da zbog činjenice da smo izašli ujedinjeni dajemo vam mnogo više nego da ste izašli u svađi ili s dvije različite procjene", a sredstva će se dijeliti prema šteti koja je načinjena i nikako drugačije.

Pozvao je sve aktere da se ujedine u poslovnoj priči da pokažu solidarnost te da hitno, efikasno, transparentno i solidarno krenu u novi početak za BiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je danas da su u Brisel otputovali s limitiranim očekivanjima, ali je ova konferencija pokazala da je veliki dio međunarodne zajednice solidaran s BiH i Srbijom i građanima ovih dviju zemalja.

"Ovo je samo prvi korak i predstoji nam daleko teža faza implementacije u kojoj treba na transparentan i odgovoran način upravljati sredstvima i na taj način pokazati predstavnicima međunarodne zajednice da su s pravom pokazali solidarnost prema građanima BiH i Srbije", stava je Nikšić.

Dodao je da je značaj dio sredstava namijenjen od međunarodnih finansijskih institucija te da će se zajednički s njima raditi na implementaciji sredstava. Iznos od 42,4 miliona eura je planiran za regionalne projekte i zato je za Nikšića sada važno raditi na prevenciji od poplava jer je za nasip na Savi, koji bi spriječio buduće poplave, potrebno oko 23 miliona KM.

Najavio je da će se odmah u Vladi Federacije BiH početi raditi na pripremi onoga što je potrebno za implementaciju sredstava te je dodao da Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH treba usvojiti odluke koje se tiču implementacije sredstava međunarodnih finansijskih institucija.