BiH
56

Lagumdžija: Pećanac je radio na svoju ruku, mora biti sankcioniran

Anadolija
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija smatra da Predsjedništvo BiH u okviru svojih nadležnosti mora sankcionirati konzula BiH u Chicagu Branka Pećanca nakon što je Pećanac prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu Dana RS-a u tom američkom gradu, gdje je održao i govor neprimjeren za nekoga ko predstavlja tu zemlju.

Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu BiH u vezi sa "slučajem Pećanac".

"Ispitali smo cijeli slučaj i odgovarajuće informacije prosljeđujemo Predsjedništvu BiH, te smatramo da Predsjedništvo u okviru svojih nadležnosti mora da reagira na odgovarajući način i sankcionira ovakvo  ponašanje. Prije svega sa stanovišta diplomatske tačke gledišta, on je napravio nešto što je nedopustivo u unutarnjoj komunikaciji jer to što je radio, radio je potpuno na svoju ruku čak nije ni informirao Ministarstvo vanjskih poslova, jer očigledno misli da treba da odgovara onome ko ga je postavio. To, nažalost, govori o prirodi naših odnosa ovdje, ali mi ćemo kao Ministarstvo učiniti sve da sprovedemo odluke Predsjedništva", rekao je Lagumdžija.

Prema njemu, Predsjedništvo BiH je jedina adresa  kad je su pitanju šefovi misija.

"Predsjedništvo BiH ga je imenovalo, Predsjedništvo i može da ga razriješi. Smatram da je nedopustivo da se šef misije ponio na način neprimjeren diplomatskoj praksi. Ne samo što se je obratio riječima koje su neprimjerene za čitavu BiH, nego je sa stanovišta Ministarstva napravio nešto što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi, a to je da  praktično nije obavijestio Ministarstvo ni gdje je bio, a kamoli šta je pričao. To je zato što smatra  da odgovara samo Predsjedništvu. Po Ustavu on odgovara samo Predsjedništvu BiH", zaključio je Lagumdžija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, kako je danas saopćeno, pokrenut će pitanje odgovornosti i smjene konzula BiH u Chicagu Branka Pećanca nakon što je Pećanac prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu dana RS-a u tom američkom gradu, gdje je održao i govor neprimjeren za nekoga ko predstavlja BiH.