BiH
628

Lagumdžija: Oni koji tumače Kur'an po svom nahođenju, trebaju znati šta u njemu piše

Piše: S. H.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nekadašnji lider SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Zlatko Lagumdžija osudio je teroristički napad u Parizu, poručivši da više nego ikada moramo biti ujedinjeni u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Lagumdžija je poručio da svi u BiH trebaju podići razinu svijesti i odgovornosti, od državnog aparata do vjerskih institucija, kako bi se spriječilo vrbovanje naših državljana u terorističke organizacije. On je dodao da islam kao i svaka druga vjera poziva na mir i toleranciju.

"Ovu bitku možemo dobiti samo sa više Evrope, ujedinjene u različitostima, umjesto sa manjom, podijeljenom Evropom. Koristim priliku da apelujem na medije kao na sve nas da se suzdržimo od od izjava i objave parcijalnih informacija i spinova koji u ovom trenutku mogu izazvati bilo kakvu kontra reakciju. Teroristički napadi kojim svjedočimo u posljednjih 15-ak godina nas ne trebaju činiti samo iskusnijim, nego pametnijim i spremnijim za suprotstavljanje", istakao je između ostalog Lagumdžija na svom Facebook profilu.

Profesor Lagumdžija poziva sve instance vlasti u BiH, vjerske organizacije i pojedince na odgovornost i veću svijest u spriječavanju vrbovanja naših državljana u ozloglašene organizacije.

"Na kraju, Islam kao i svaka druga religija poziva na mir, suživot i toleranciju, a oni koji danas pod krinkom borbe za Islam, tumačeći Kur'an po svom nahođenju bi trebali znati, pročitati šta u Njemu o tome piše, što i više nego jasno govori da oni muslimani nisu", istakao je Lagumdžija i citirao ajete iz Kur'ana na svom Facebook profilu.

"Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet. Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet". A da je Bog htio, On bi vas sve jedne vjere stvorio, ali je On htio da vas iskuša, u onom što vam je objavio. Zato, u dobru se natječite, Njemu ćete se svi vratiti. A odgovaraće oni koji ljude tlače i bez ikakva osnova red na Zemlji remete; njih čeka bolna patnja", završio je Lagumdžija.