BiH
0

Lagumdžija ohrabren sastankom s Moratinosom i Steinbergom

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Nakon susreta sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom i ministrom vanjskih poslova Španije Miguelom Moratinosom, predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, novinarima je kazao da je ohrabljen činjenicom da su SAD i EU opredijeljen za jednstvenu BiH koja samo kao takva može ući u EU i NATO.

"Stav SDP-a o deklaraciji je odranije poznat", prokomentirao je Lagumdžija te dodao da očekuje da će početkom juna Sarajevo biti domaćin skupa, svojevrsnog nastavka razgovora iz Soluna i Zagreba kada je EU imala 15 članica. Tada je, pojasnio je Lagumdžija, jasno rečeno da je moguće da do 2007. EU ima 27 članica.

"Nadam se da će se taj sastanak desiti i da će BiH i zemlje regiona dobiti šansu za novi početak", kazao je.

Lagumdžija je istakao da je na jutrošnjem sastanku predstavnicima američke i adminsitracije EU potvrđeno uvjerenje da je BiH u EU i NATO-u nešto što je apsolutno nepromjenljiv parametar američko-evropskog partnerstva. "Kada će to biti i s kojim vodstvom to neće odlučivati SAD i EU", rekao je Lagumdžija.

Steinberg i Moratinos, kazao je opredijeljeni su za nastavak pružanja podrške BiH, ali o sudbini ove zemlje odlučivat će se na jedinom legalnom referendumu 3. oktobra 2010. godine. "Svi oni koji pričaju o otcjepljenima, zaslužili su da odu 3. oktobra", kazao je Lagumdžija.

U toku je sastanak Steinberga i Moratinosa s premijerom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.