BiH
4

Lagumdžija o provođenju presude Sejdić-Finci: Dogovor moguć početkom decembra

Anadolija
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Tokom posljednjih nekoliko dana imali smo intenzivne bilateralne razgovore, direktno i telefonski, sa čelnicima ključnih stranaka koje učestvuju u pregovorima o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", rekao je danas lider Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Danas se očekuju susreti sa predstavnicima Evropske komisije, tj. visokog komesara za proširenje Evropske unije Štefana Fulea, te sa Peterom Sorensenom kazao je Lagmudžija, dodavši da je pozicija jasna, te da ukoliko postoji dovoljno političke odgovornosti, može se postići dogovor na tragu onoga što su predstavnici Evropske komisije definisali kao vrstu zajedničkog imenitelja između svih učesnika.

"To je rješenje koje podrazumijeva direktne izbore u Republici Srpskoj i u FBiH, gdje se u Federaciji biraju dva člana Predsjedništva na jednom jedinstvenom listiću. U FBiH će ljudi moći da zaokruže jednog kandidata, koji će biti birani neovisno o njihovoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj odrednici. Svaki građanin BiH će moći da bude biran i da bira članove Predsjedništva BiH", pojasnio je Lagumdžija.

To podrazumijeva rješenje u FBiH, nastavio je Lagumdžija, kojim nema 'crtanja nikakvih karata, osim onih koje će nacrtati birači svojim glasovima". On je dodao da u opciji postoji još modela, a koji su za SDP neprihvatljivi.

"Sve ono što integrira BiH i region u EU je nešto što je za nas prihvatljivo. Danas i sutra su sastanci, a postoji naznaka da ukoliko to bude išlo u pravom smjeru, da bi se moglo u narednih desetak dana organizovati jedan sastanak sa komesarom Fuleom, kojim bi se početkom 12. mjeseca došlo do rješenja, jer u prvoj sedmici 12. mjeseca je sastanak predsjedavajućih država i vlada EU", naglasio je Lagumdžija.

On je ponovio još jednom da je spreman napraviti korak naprijed u svakom dogovoru, u mjeri u kojem se ne crta karte i ne dijeli BiH.