BiH
1

Lagumdžija o implementaciji presude u predmetu "Sejdić i Finci"

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija ocjenio je danas da je dobro što kolege iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBBiH) razmatraju mogućnost da se napravi korak dalje kada je u pitanju implementacija presude u predmetu "Sejdić i Finci".

"Svi u ovo malo vremena koje imamo trebamo učiniti dodatni napor da kompromisni prijedlog bude što je moguće bolji", kazao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu, odgovarajući na upit u vezi s najavom iz SBB-a BiH da će formirati ekspertsku radnu grupu sa zadatkom da ponudi dopune radnog materijala koji se odnosi na pitanje implementacije presude Sejdić i Finci.

Podsjetio je da su radni materijal usaglasili lideri HDZ-a, SBB-a, HDZ-a 1990 i SDP-a, te da je on prihvaćen kao platforma za daljnji razgovor, a da je, u međuvremenu, SDP inicirao da i Predsjedništvo BiH u narednih mjesec dana (rok 31. august) razmotri sve mogućnosti kako bi se došlo do još boljeg rješenja od onog koje je postignuto u okviru radnog dogovora ove četiri političke stranke.

Lider SDP-a, istovremeno, smatra da je u narednih šest mjeseci potrebno učiniti sve što je moguće kako bi do kraja godine predali aplikaciju za kandidatski status BiH u EU.

Lagumžija je u tom kontekstu istaknuo da podržava i poziva sve one koji su spremni da u naredni mjesec ulože dodatne napore da rješenje za provedbu presude u predmetu Sejdić i Finci bude što bolje, te da se dođe do konsenzusa s kvalifikovanom većinom da se naprave neophodne ustavne reforme.