BiH
1

Lagumdžija: Nemam saznanja o prelasku Radivojevića u SDP

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da nema saznanja da je smijenjeni ministar prostornog uređenja i zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH Desnica Radivojević prešao u članstvo SDP-a.

Ipak, Lagumdžija je u izjavi novinarima u Sarajevu istakao da se sigurno radi o jako dobrom ministru i časnom čovjeku kojeg bi u svom sastavu poželjela svaka ozbiljna vlada.

Lagumdžija smatra da je odluka predsjednika Federacije Živka Budimira o smjeni Radivojevića protivustavna, jer je Radivojević nije podnio, niti je to premijer Federacije zatražio.

Predsjednik SDP-a pozvao je Budimira da do narednog utorka podnese ostavku.

Prema nezvaničnim informacijama, Radivojevićevu smjenu zatražila je SDA, iskoristivši bjanko ostavku koju je on potpisao prije imenovanja na pozicije u federalnoj Vladi, čime je svoj mandat stavio na raspolaganje stranci, što je stranačka praksa u SDA.

Već nekoliko dana se u medijima nagađa da će Radivojević istupiti iz SDA i preći u SDP, a kao razlog se navodio i njegov mogući ostanak na funkciji ministra prostornog uređenja Federacije BiH.

Na adresu Kancelarije predsjednika Federacije danas je stigao zahtjev Radivojevića za razrješenje sa tih dužnosti, na osnovu čega je to i učinjeno, tvrde u Budimirovom kabinetu. Radivojević je nakon dostavljanja odluke Vladi Federacije, uputio pismo Budimiru u kojem ga je obavjestio da nije podnio ostavku na tu funkciju.