BiH
0

Lagumdžija: Nema dogovora o kandidatu za VM

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH može biti iz reda HDZ-a BiH ukoliko prethodno budu dogovorena sva ostala ministarska mjesta.

Lagumdžija je, nakon današnjeg sastanaka sa liderima SDA Sulejmanom Tihić i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, rekao da nije dogovoreno ništa.

Prema njegovim riječima, prilikom susreta bilo je riječi o formiranju Vijeća ministara BiH, te formiranju vlasti u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Ima dosta stvari o kojima smo se saglasili, a razgovarali smo i o strukturi Vijeća ministara BiH. Nismo postigli dogovor o onome što je i dalje sporno, a to je omjer između stranaka `platforme`, s jedne strane, i dva HDZ-a s druge strane", rekao je novinarima Lagumdžija.

Predsjedik SDP-a BiH je najavio da će biti nastavljeni razgovori o raspodjeli ministarstkih mjesta u Vijeću ministara.

"Sasvim je prirodno da je možda, ipak, u sve ovo skupa potrebno uključiti i Milorada Dodika (predsjednika SNSD-a), jer ima dosta nepoznanica kada su te stvari u pitanju, a već među nama postoje razlike koje se ne mogu u ovom trenutku prevazići", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da postoji varijanta prema kojoj su stranke "platforme" prihvatile da se, ukoliko dođe do dogovora o programskoj osnovi i kompoziciji budućeg Vijeća ministara, "može razgovarati o tome da podrže kandidata HDZ-a BiH ukoliko je za ostale prihvatljiv". 
Lagumdžija je istakao da na sastanku nije pomenuto nijedno ime kada je riječ o strukturi Vijeća ministara BiH.

"To je očigledno stvar Čovića i Dodika, koji nas drže u situaciji u kojoj će ovaj Vijeća ministara, izgleda, naredne tri godine možda funkcionisati na ovaj način. Ako je to njima dobro, ja to ne mogu promijeniti", dodao je Lagumdžija.