O kandidaturi Vuka Jeremića
0

Lagumdžija: Ne smijemo izgledati kao pilićari sa druge planete

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je danas u Beogradu bi bilo najbolje da se u okviru grupacije evropskih zemalja u UN odredi jedan kandidat za predsjednika Generalne skupštine UN.

Odgovarajući na pitanje da li će BiH podržati kandidaturu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN, Lagumdžija je rekao da bi bilo dobro da se postigne konsenzus i da grupacija izađe sa jednim kandidatom za mjesto za koje se, osim Jeremića, kandidovao i predstavnik Litvanije.

"Dajmo mirnom rješenju šansu, a 'nemirno' rješenje bi bilo da se ide bez zajedničkoj stava Evrope i da onda tamo budemo lokalni pilićari kao da smo neki drugi dio planete", rekao je Lagumdžija novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Jeremićem.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN bira se većinom glasova na period od godinu dana. 

U skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu, svake godine kandidata predlaže jedna od pet grupa zemalja. 

Ove godine na redu je Grupa istočnoevropskih zemalja koju čine 23 države, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike. 

Jeremićevu kandidaturu za sada je podržala Crna Gora, dok Hrvatska još nije donijela odluku, ali je šef hravatske diplomatije Vesna Pusić krajem januara izjavila da je vjerovatno da Zagreb neće podržati kandidaturu Srbije.
Lagumdžija je rekao da je dogovor o vojnoj imovini u BiH, koji je postignut prošle sedmice, pretpostavka da BiH na putu ka NATO bude pozitivna vijest na samitu Alijanse 20. i 21. maja u Čikagu. 

"To su slatke muke. Kad budemo toliko dobri i organizovani i kvalitetni da je do nas hoćemo li u NATO, onda ćemo donijeti odluku na način na koji se to radi u skladu sa Ustavom u BiH", dodao je Lagumdžija. 

On je ocijenio da BiH nije sretna zemlja, jer je sada samo "u prilici da odlučujemo hoćemo li biti spremni da u budućnosti odlučujemo hoćemo li ili nećemo".

"Vjerujem da je NATO prava priča", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje novinara Federalne televizije, Jeremić je rekao da su mediji pogrešno prenijeli izjavu ambasadora Srbije u BiH Ninoslava Stojadinovića da je teško očekivati napredak BiH u situaciji gdje se Bošnjaci ne mogu suočiti sa zločinom koji su počinili predstavnici bošnjačkog naroda.

 "Meni je drago da sam čuo da je citat pogrešan, tako da smo time riješili problem", rekao je Lagumdžija.