BiH
0

Lagumdžija: Nakon sastanka u Briselu BiH bliže EU

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon jučer održanog sastanka domaćih političkih predstavnika s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom u Briselu Bosna i Hercegovina je nekoliko koraka bliža ubrzanju puta ka EU, ispunjavanju uvjeta koji će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je bliža da do kraja godine podnese krediblinu alikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovo je danas u Sarajevu novinarima kazao ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija odmah po dolasku iz Brisela.

Naglasio je da je precizno i jasno definiran red koraka u narednih pet mjeseci te da je kreirana pozitivna atmosfera, a visoki nivo stepen spremnosti pokazala je i „nova, prema mom mišljenju, stranka predvodnica opozicije (SDA), a njeni predstavnici su naglasili da se može očekivati njihovo konstruktivno djelovanje kada je u pitanju evropski put BiH".

Lagumdžija ističe da je prva tačka potpisanog dokumenta, koji je jučer usaglašen u Briselu, provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci", a usaglašeno je i zajedničko rješenje za provođenje te presude između četiri stranke iz Federacije (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990).

"Ostalo je usaglašavanje sa SNSD-om i SDS-om da bi se i taj dio riješio. To je način da se prije početka predizborne kampanje u parlamentu BiH nađe zajednički prijedlog ustavnih izmjena kada je u pitanju provođenje presude u predmetu 'Sejdić i Finci'", potcrtao je Lagumdžija.

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle je s političkim predstavnicima BiH pokrenuo dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja Evropskoj uniji, a radi se o inicijativi koja ima za cilj da pomogne BiH da krene naprijed u procesu pristupanja.