Grčka
0

Lagumdžija na susretu socijaldemokratskih lidera Evrope u Atini

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija sudjeluju u dvodnevnom susretu socijaldemokratskih lidera Evrope koji se održava u Atini.

On je bio jedan od uvodničara na sesiji o odgovorima evropske ljevice na izazove koje su pred nama s posebnim osvrtom na situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Govoreći o našoj regiji Lagumdžija je ocijenio pozitivnim posljednje aktivnosti predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića koje za cilj imaju pomirenje u regiji. Istovremeno je kazao da izostanak predstavnika Bosne i Hercegovine u tim aktivnostima šalje lošu poruku naglasivši da je siguran da o tome postoji svijest i kod aktera ovih susreta.

Tom prilikom Lagumdžija je istakao svoj optimizam kad je u pitanju politička situacija u regionu, te rekao da je očigledno da nam je, kao regiji, istorija dala šansu za novi početak.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH predsjednik SDP-a je rekao da je na sceni sukob dva koncepta vrijednosti, jednog koji se zalaže za jednakost svih na prostoru čitave države i drugog koji i dalje potencira isključivo etničke podjele.

Lagumdžija je istakao da Bosna i Hercegovina jeste država tri konstitutivna naroda i ostalih, ali istovremeno i svih njenih građana.

"Glas za SDP na prethodnim izborima je bio jasna poruka o postojanju i snazi takve države za čovjeka", rekao je on.

Lagumdžija je najavio formiranje proevropske Vlade u Bosni i Hercegovini, te jasno potcrtao da SDP neće dozvoliti da se kod nas desi haos koji očigledno ima svoje zagovornike u BiH, te zahvalio za snažnu podršku koju je dobio od rukovodstva evropskih i svjetskih socijaldemokrata.

Predsjednik SDP-a informirao je, tokom susreta socijaldemokratskih lidera, predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića o trenutnim aktivnostima u procesu implementacije izbornih rezultata, te o koracima koji će uslijediti.