BiH
3

Lagumdžija na IV Globalnom forumu u Bakuu

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija jedan je od 30 aktuelnih i bivših šefova država i vlada koji učestvuju na IV Globalnom forumu "Na putu ka multipolarnom svijetu" u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

Kako je saopćeno, Lagumdžija će voditi sesiju pod nazivom "Radikalizacija i migracije kao globalni sigurnosni izazov – kako doći do napretka u zajedničkom djelovanju".

Tokom trodnevnog programa, Lagumdžija će se susresti s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevom uz niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima Foruma, te učestvovati u radu Upravnog odbora Međunarodnog centra Nizami Ganjavi.

Tema ovih razgovora će u najvećoj mjeri biti posvećena ne samo situaciji u BiH i regionu, već i globalnim izazovima proisteklim iz radikalizacije koja dovodi do nasilnog ekstremizma i migranstke krize, a čija sistemska rješenja mogu biti zasnovana samo na izgradnji društva zajedničkih vrijednosti.