Nakon sastanka sa Tadićem
0

Lagumdžija: Moj posao nije posao u turističkoj agenciji niti turiste

SRNA
Foto: Kurir
Foto: Kurir
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je informisao predsjednika Srbije Borisa Tadića o svim političkim dešavanjima u BiH i rezultatima uspješnog sastanka lidera šest političkih partija u Banjoj Luci, te da je došlo vrijeme da dvije zemlje počnu da rješavaju konkretne probleme.

"Moram priznati da mi je veoma drago da sam došao kod našeg prvog susjeda, u Beograd, a da sam mogao predsjedniku Srbije da prenesem pozitivne pomake koji se dešavaju u BiH", rekao je Lagumdžija novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa Tadićem.

Navodeći da je razgovor bio veoma uspješan, Lagumdžija je ocijenio da je, nakon pozitivne klime stvorene između predsjednika Srbije, Hrvatske i Predsjedništva BiH, došlo vrijeme da BiH i Srbija uđu u fazu konkretnog rješavanja problema, čija je lista ogromna. 

 Lagumdžija je izrazio  zadovoljstvo onim što je čuo od Tadića i naveo da je kao ministar vanjskih poslova BiH prvo došao u Srbiju, jer, kako je rekao, niko nije važniji od komšije i što prvo treba rješavati probleme tamo gdje ih ima najviše.

"Moj posao nije posao u turističkoj agenciji niti turiste, nego čovjeka koji treba da pomogne da se rješavaju otvoreni problemi zemlje koju ja predstavljam, susjeda i naših prijatelja sa kojima želimo da imao bolju saradnju", kaže ministar inostranih poslova BiH. 

Lagumdžija je rekao da nije htio da dođe u Srbiju dok ne vidi da postoji pozitivna atmosferu prvo u BiH, u Vijeću ministara, a onda i pozitivna atmosferu kada su u pitanju njegovi domaćini u Srbiji. 

Kada su u pitanju odnosi između BiH i Srbije, Lagumdžija je rekao da postoji jedan zastoj na operativnom planu te da Međudržavno vijeće za saradnju i pojedina ministarstva već niz godina imaju u ladicama vrlo životne probleme koji se ne rješavaju. 
Prema njegovim riječima, na sastanku je postignut dogovor kako da se privedu kraju neki sporazumi koji već godinama stoje u ladicama, a koji se tiču vrlo konkretnih stvari, prije svega u domenu imovinsko-pravnih odnosa, zajedničkog nastupa prema EU, akreditacije firmi, trgovini između dvije zemlje.

"Takođe, treba da vidimo kako da se konačno pomakne sa mrtve tačke pitanje granica, za koje je praktično parafiran sporazum prije deset godina, a do sada nije realizovan", rekao je Lagumdžija, dodavši da je bilo riječi i o zajedničkom radu na evropskom putu i aktuelnim događanjima u regionu.

Danas, drugog dana posjete Beogradu, Lagumdžija će se sastati sa predsjednicom parlamenta Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, ministrim spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.