BiH
5

Lagumdžija: Konferencija u Berlinu logičan slijed novog pristupa EU

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ujedno ministar vanjskih poslova, po povratku s jučerašnje konferencije u Berlinu izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je ona bila logičan slijed procesa novog pistupa Evropske unije prema regiji zapadnog Balkana.

Suština novog pristupa EU je da je region daleko ispod evropskog nivoa u vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala te infrastrukturnim projektima, što ometa razvoj privrede i bolje povezivanje, uklapa se u tri nivoa namjeravane pomoći: u borbi protiv pošasti korupcije, podizanju konkurentske sposobnosti zapadnog Balkana a to podrazumijeva i projekte energetskog snažnja te povezivanje firmi u regionalni klaster, kao i u demokratizaciji i razvoju institucija.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, mislim da je vrijeme poslije izbora za definiranje paketa reformi u ovim trima segmentima", izjavio je Lagumdžija. U tome mogu pomoći i njemačke kolege, dodao je ministar vanjskih poslova BiH dan nakon konferencije čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel.

"Saglasni smo da je moguće pomaknuti stvari u drugom smjeru na projektnoj osnovi", izjavio je također Lagumdžija koji se u Berlinu snažno založio za realizaciju regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprečavanja i upravljanja prirodnim nepogodama, konkretno za realizaciju projekata jadransko-jonskog autoputa i jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama.

Dio tog paketa je željena izgradnja kraka pruge od Čapljine preko Trebinja do Nikšića, kao i revitalizacija pruge Sarajevo - Beograd preko Doboja, Tuzle i Zvornika, naveo je Lagumdžija.

"Kancelarka Merkel je izjavila da treba podržati njemačke firme koje ulažu ovdje", izjavio je između ostalog Lagumdžija.

Konferencija u Berlinu šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o zapadnom Balkanu održana je na njemačku inicijativu.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a osim ministra Lagumdžije, u delegaciji je bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.