BiH
0

Lagumdžija: Komšić novi član Predsjedništva, SDP blizu da bude najjači u Federaciji BiH

FENA
Željko Komšić, kandidat SDPBiH, novi je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, saopćio je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

Kako sada stvari stoje, nakon 60 posto obrađenih glasačkih listića, SDP je blizu postavljenog cilja da bude najjača stranka u Federaciji BiH, a bori se i za treće mjesto u Narodnoj skupštini RS, posebno zbog pada PDP-a i radikala, naveo je Lagumdžija.

Prema podacima koje je prezentirao predsjednik SDPBiH, ova stranka je vodeća u Tuzlanskom kantonu, druga u Unsko-sanskom, a ima izglede da bude prva u Sarajevskom kantonu. SDPBiH će minimalno udvostručiti broj poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je Lagumdžija, čestitavši pritom drugoj dvojici novoizabranih članova Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću i Harisu Silajdžiću.

Ovaj rezultat obavezuje SDPBiH, a Lagumdžija se nada da postoji spremnost da se na programima koncipira nova vlast. Naglasio je da će SDPBiH ići u koaliciju samo sa onima s kojima se mogu naći zajednički imenitelji u programima, a "ne da se dijele fotelje".

Željko Komšić je naveo da podaci koje je u ponoć prezentirala Centralna izborna komisija BiH, a prema kojima u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi Ivo Miro Jović, ne sadrže rezultate iz onih multietničkih sredina (Sarajevo i Tuzla), u kojima je SDPBiH tradicionalno jak.

Komšić kaže da je svjestan teškog trenutka u kojem se nalazi BiH, najavivši da će se u svom radu oslanjati na program SDPBiH te da će raditi u korist svih građana BiH, a ne SDP-a.

Komšić je najavio da će kao član Predsjedništva dati mandat za sastav Vijeća ministara BiH onome ko bude imao najveći broj poslanika, odnosno ko može osigurati parlamentarnu većinu, bez obzira iz koje stranke dolazi, što je u skladu sa demokratskom praksom.

Svoje protukandidate na izborima on je pozvao da razumno priznaju poraz.

Na kraju je Lagumdžija kazao da je zemlja umorna od podjela i strahova, da su pred BiH veliki izazovi te da je zato potrebna stabilna parlamentarna većina koja će imati kapacitet i da mijenja Ustav BiH.

Međutim, ponovio je da SDPBiH neće učestvovati u vlasti koja nije spremna oročiti ono što je spremna da uradi.