Red je na Hrvata?
0

Lagumdžija kao kandidat za mandatara nema podršku

SRNA
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija bit će kandidat ove stranke za mandatara Vijeća ministara BiH, za šta, prema prvim reakcijama, nema podršku stranaka koje bi trebalo da budu dio parlamentarne većine u BiH, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Mate Franjičević iz HDZ BiH rekao je da mjesto mandatara Vijeća ministara pripada kandidatu njihove stranke, za koju tvrdi da je legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

"HDZ BiH nije osvojio najveći broj mandata, ali s obzirom na to da imamo najmanje glasačko tijelo, dobili smo veću podršku u odnosu na 2006. godinu. Do sada je važio princip rotacije i ne vidim zbog čega bi se to sada mijenjalo kada je red došao na predstavnika Hrvata", rekao je Franjičević, koji bi, prema preliminarnim rezultatima trebalo da bude jedan od poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu, gdje će se glasati o novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Predstavnici stranaka iz RS koje su osvojile mandate u parlamentu BiH također tvrde da bi, prema ranijoj praksi, mandatar Vijeća ministara trebalo da bude Hrvat.

"Veoma neozbiljno je to što čini Lagumdžija, jer je dobro poznato da bi u narednom sazivu mjesto predsjedavajućeg trebalo da pripadne Hrvatima. On pokazuje osionost koja mu je svojstvena i misli da može sam urediti odnose u BiH, ali ga treba stalno podsjećati da se bilo kakva vlast i bilo šta na nivou BiH ne može praviti bez SNSD-a", rekla je Dušanka Majkić, kandidat SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te podsjetila da Lagumdžija neće dobiti podršku iz RS.

Mirko Okolić, kadidat SDS-a za Predstavnički dom, tvrdi da broj glasova osvojen na opštim izborima održanim u nedjelju ne bi trebalo da ruši dogovor o nacionalnoj rotaciji.

Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA, kaže da će se organi stranke u četvrtak izjašnjavati o izbornim rezultatima, a time i o mogućem mandataru. 
"Do sada nismo razgovarali o  toj  temi. Ne znam za Lagumdžijinu kandidaturu, ali otkud znate, možda se čovjek osjeća kao Hrvat, ne treba mu uskraćivati to pravo", našalio se Mehmedović.

Iz većine stranaka nisu željeli izlaziti sa imenima svojih mogućih kandidata za mandatara za Vijeće ministara, a o eventualnim koalicijama će tek odlučivati.

Damir Hadžić, šef Izbornog štaba SDP BiH i potpredsjednik ove stranke, saopštio je da je Lagumdžija njihov kandidat za mandatara Vijeća ministara, jer tvrdi da je ta partija na opštim izborima 2010. godine osvojila najviše mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Igor Radojičić, član Izvršnog odbora SNSD-a, rekao je da je SNSD potpuno nezaobilazan za formiranje vlasti na nivou BiH, te da SDP za njih nije poželjan partner.