Sesija "Kruga 99"
0

Lagumdžija: Kako do Brisela poslije Butmira?

FENA
Tragom govora potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena u Parlamentu BiH ovdje je došla američko-evropska struktura koja je po prvi put nakon Dejtona pokazala snažno američko-evropsko partnerstvo i to daje nadu, kazao je u nedjelju predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija u Sarajevu na sesiji "Kruga 99" govoreći o temi "Kako do Brisela poslije Butmira?".

On je istakao da je to pozitivna, dobitna strana, aktiva skupa u Butmiru. Pasiva ovog skupa je, smatra on, vladajuća petorka "koja je ustvari pokazala da još nije spremna da promijeni svoju politiku“.

  • To je razlog zašto smo ostali deset dana na čekanju, da se ova petorka proba ubijediti u promjenu svog ponašanja. Da li je realno da oni promijene svoje ponašanje? Realnije je nego prije pet mjeseci. Da li je moguće? Moguće je. Ali bez američko-evropske precizne, tvrde pozicije koja neće ići ispod obraćanja Olli Rehna u Parlamentu, (koje nije učinio jer je bio bolestan), ili naročito ispod onoga što je Biden rekao, i ukoliko se ode ispod toga, dogovora nema, kazao je lider SDP-a.

Upitan šta očekuje za desetak dana, 20. oktobra, hoće li biti neki dokument, princip uzmi ili ostavi, Lagumdžija je odgovorio da je i ovaj put postojao "dokument".

  • Dokument ima nekoliko nivoa - prvi nivo je nivo principa koji proizilazi iz Bidenovog govora i obraćanja evropskih čelnika u našim parlamentima. Kada te principe usaglase onda se ide korak dalje na konkretnu eksplikaciju tih principa u konkretna amandmanska rješenja u Ustavu, odnosno prijedloge odgovarajućih zakona, kazao je Lagumdžija.

On je istaknuo da je SDPBiH tu malo, uslovno rečeno, u neravnopravnoj poziciji, jer je bio "treća strana".

  • Imali ste vladajuću petorku, međunarodnu zajednicu i nas. Mi smo bili spremni da razgovaramo samo, isključivo o funkcionalnoj državi, kazao je Lagumdžija.

Na pitanje šta ako se ostane na istim pozicijama, lider SDP-a je odgovorio: "Međunarodna zajednica će na kraju staviti paket pred nas i vidjet ćemo gdje smo. Očekuje se prvo da "prudska trojka" vidi je li postoji zajedno na tom paketu, zatim vladajuća petorka, i ukoliko to bude jačanje funkcionalne države SDPBiH je spreman da u tome učestvuje“.