Robert C. Kirsch
0

Lagumdžija jedini punudio dokaze za odbranu zatočenih na Guantanamu

FENA
Advokat firme Wilmer Hale iz Bostona i pravni zastupnik šest bosansko-alžirskih državljana zatočenih na Guantanamu Robert C. Kirsch reagirao je u povodu medijskih spekulacija o pripremi skorog suđenja njihovim klijentima u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Naša je firma upoznata sa nedavnim netačnim medijskim izvještajima u BiH u vezi našeg rada na pripremi skorog suđenja našim klijentima u SAD", navodi Kirsch u izjavi za medije.

U vezi s tim on podsjeća kako dr. Zlatko Lagumdžija u posljednje dvije godine iskreno sarađuje s njim i drugim advokatima u njegovoj firmi u predmetu bosansko-alžirskih pritvorenika na Guantanamu.

Kirsch pojašnjava da je na njihov zahtjev Lagumdžija dobrovoljno pristao da u vlastito ime osigura pisanu izjavu svjedoka koja će biti korištena u sudskom procesu u SAD.

"On nam je također kazao da bi možda pristao da osobno svjedoči na saslušanju o dokazima ukoliko bi to bilo od koristi da se ovaj slučaj dovede finalnom, istinitom i poštenom završetku", navodi advokat Kirsch, podsjećajući da je Lagumdžija dosad jedini bh. zvaničnik koji je ponudio da pruži dokaze koji bi bili od pomoći njihovim klijentima.

Advokatska firma Wilmer Halle iz Bostona, stoga, pozdravlja pomoć koju Lagumdžija pruža u naporima da se zaštite prava klijenata i njihovih porodica u BiH.

Ova advokatska firma, istovremeno, poziva Vladu BiH i sve nadležne institucije da učine isto i da nam stave na uvid dokaze koje posjeduju a koji se tiču hapšenja, pritvaranja, puštanja i protjerivanja naših klijenata iz BiH.

"Iako su sudovi u BiH već potvrdili dužnost Vlade BiH da pomogne našim klijentima, vlasti u BiH već godinama uglavnom ignoriraju svoju obavezu da tako postupe", navodi se u Kirschovom reagiranju.