Tajni sastanak
0

SAZNAJEMO / Lagumdžija, Ivanić i Bosić protiv Dodika?

Piše: A. Panjeta
Sa junskog sastanka (MP Photo)
Sa junskog sastanka (MP Photo)
U prošli petak u sarajevskoj "Vinoteci" održan je neformalni sastanak između predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića i predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, saznajemo od dobro obaviještenog izvora.

Kako tvrdi naš izvor, tema sastanka u četiri oka bila je pokušaj da ove dvije stranke, uz podršku Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića, u Parlamentu BiH u "klimavoj" koaliciji istisnu Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Navodno je Ivaniću ponuđena funkcija ministra vanjskih poslova BiH, koju je ranije već obavljao, a dobre ponude, ukoliko uz njihovu pomoć formiraju vlast, dobili su i Bosić i njegov SDS.

Lagumdžija i Ivanić neformalno su se susreli i u junu ove godine u Bečkoj kafani hotela Europa, kada su razgovarali o podršci glasača SDP-a u RS-u predsjedničkoj kandidaturi Mladena Ivanića. Ukoliko bi SDP pokušao formirati vlast sa ove dvije stranke u državnom Parlamentu, to ne bi mogao bez još bar dvije ili tri stranke kao što su HDZ1990, Radom za boljitak i SDA, što bi bila relativno "klimava" koalicija s obzirom da PDP ima samo jedno mjesto u Parlamentu.