BiH
6

Lagumdžija – Inzko: Odluka o finansiranju Mostara mora biti u interesu građana

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko, Tamirom Waserom.

Lagumdžija je posebno naglasio značaj donošenja odluke Vijeća ministara BiH o povlačenju šeste tranše IV Stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime je  spašena finansijska stabilnost BiH i osigurana sredstva za socijalne kategorije, boračku populaciju, zdravstvo, obrazovanje. Posebno je naglasio značaj dogovora o Elektroprenosu BiH koji je postignut u Briselu, a čime je praktično deblokirano 200 miliona KM investicija za elektrodistributivnu mrežu u BiH.

Tokom susreta razgovarano je o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci", kao i ispunjavanju drugih uvjeta za deblokadu evropskog puta BiH.

Lagumdžija je naglasio značaj aktivnog učešća evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i njegovih saradnika u iznalaženju rješenja za provedbu odluke „Sejdić – Finci“. Ponovo je istaknuo da stav da evropski put BiH mora voditi daljnjoj unutarnjoj integraciji BiH, te da evropska perspektiva BiH bez daljnje unutarnje integracije zemlje nema smisla. Također je istaknuo da se može razgovarati i o indirektnom izboru sva tri člana Predsjedništva BiH, ali bez asimetričnih rješenja.

Kada je u pitanju odluka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o načinu finansiranja grada Mostara, naglašeno je da odluka mora biti prije svega u interesu građana ovoga grada. 

Još jednom je naglašena potreba hitnijeg usvajanja zakona kojim bi se riješila pitanja državne i vojne imovine BiH,  koji će u cjelini ispunjavati odredbe Odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, kao prvog preduvjeta za deblokiranje MAP-a, odnosno, približavanja Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u.