BiH
0

Lagumdžija imao sastanke u State Departmentu i Američkom institutu za mir

FENA
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija i pomoćnik američkog državnog sektora Rosmary Di Carlo saglasili su se danas da je suverenitet i jedinstvo BiH neupitno i da bilo kakvi referendumi na dijelu državne teritorije ili vezivanje naše zemlje s Kosovom nema nikakvu perspektivu.

Na sastanku u State Departmentu posvećenom analizi stanja u BiH, Lagumdžija je istaknuo da domaće vlasti i uz asistenciju međunarodne zajednice moraju energičnije i brže provoditi reforme, jer građani još uvijek ne vide rezultate koji su im obećavani u zadnje tri godine.

Kazao je da je SDP spreman učestvovati u formiranju novih vlasti nakon izbora isključivo na jasnom programu. Bilo kakvi savezi sa snagama koje zagovaraju referendume na dijelovima BiH, kao i s lažnim nacionalnim patriotima su apsolutno neprihvatljivi za ovu stranku.

SDP je spreman boriti se protiv takvih pokušaja svim demokratskim i institucionalnim sredstvima, naveo je Lagumdžija, koji je izložio sedam prioriteta na kojima mora počivati aktivnost nove vlasti u narednom četverogodišnjem periodu.

To je dovođenje Karadžića i Mladića u Hag i potom otpočinjanje suđenja za ratne zločine pred domaćim sudom kako bi se i na taj način stavila tačka na projekte podjele BiH koji moraju biti pokopani sa Miloševićem.

Drugi je prioritet realizacija reforme odbrane koja treba okončati s inkorporiranjem bh. vojske u NATO strukture paralelno sa reformom policije na principima EU, uvažavajući i američka iskustva i pomoć u njenom provođenju.

Slijedeći prioritet su ubrzane ustavne reforme na bazi paketa koji su, kako je kazao, nedavno radikali oborili u Parlamentu i kojom bi se ubrzao proces konstituiranja pune evropske državnosti BiH, u čemu je koordinirana euro-američka podrška nezaobilazan faktor.

Među prioritetima su i reforma poreskog sistema, pokretanje infrastrukturnih projekata kao što je izgradnja koridora Vc, sistemska i odlučna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i reforma obrazovanja.

Lagumdžija je izložio svojim sagovornicima planove njegove stranke na stvaranju uvjeta da ove godine dobije vlast i odmah počne raditi na ovim prioritetima.

Nakon susreta u State Departmentu, Lagumdžija je na zatvorenom sastanku u sjedištu "Olbrajt grupe", gdje su se okupile vodeće ličnosti koje su kreirale Mirovni sporazum i koje se danas bave stanjem u regionu, izložio prijedlog aktivnosti na daljim ustavnim reformama u cilju integracije zemlje u evroatlantske strukture.

U Američkom Institutu za mir (USIP), predsjednik SDP-a je održao i predavanje na temu "BH pred novim izazovima". Okrugli stol održan tim povodom je okupio zvaničnike američke administracije, eksperte iz domena vanjske politike, novinare i diplomate uključene u aktuelne procese koji se odvijaju u jugoistočnoj Evropi.

Lagumdžija je kazao kako su predstojeći izbori prilika da na jasnom programu ekonomskih, socijalnih i sigurnosnih reformi SDP BiH, zajedno sa drugim bliskim strankama, postigne rezultate koji će BiH dovesti do stvarnih, a ne samo deklarativnih promjena.