Pregovaranja o formiranju vlasti
0

Lagumdžija: Ima onih koji su veći problem od SNSD-a

SRNA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Sarajevu da u pregovorima o formiranju vlasti na nivou BiH ima onih "koji su veći problem od SNSD-a".

"Potrebno je da se ljudi koji su ukopani šest ili devet mjeseci na svojim pozicijima malo pomaknu. Ne mislim tu na SNSD. Moja lična ocjena je, nakon ovih posljednjih razgovora u Sarajevu, da u pregovorima o formiranju vlasti na nivou BiH ima onih koji su veći problem od SNSD-a", rekao je novinarima Lagumdžija, ali nije želio da kaže o kome je riječ.

On je potvrdio da su u toku bilateralni razgovori o formiranju vlasti u BiH između većeg broja učesnika i da i sam ima bilateralne razgovore sa brojnim liderima drugih političkih partija kako direktno, tako i komunikacijom druge vrste. 

"Ne znam da li ima napretka ili dogovora. Do ponedjeljka, 26. septembra, i novog sastanka u Brčkom može se desiti mnogo toga. Činim sve što je u mojoj moći da postignemo neki dogovor", naglasio je Lagumdžija. 

Prema njegovim riječima, SDP je jedini pokazao fleksibilnost, ali ne želi da učestuje u nečemu što će biti "simuliranje popravljanja postojećeg stanja". 

On je istakao da ga je iznenadilo što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik poslije susreta sa međunarodnim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom promijenio mišljenje kada je riječ o razdvajanju dogovora o pitanju donošenja zakona koji se tiču evropskog puta i formiranja Vijeća ministara BiH. 

"Nisam još razgovarao o tome sa njim, ali nema razloga da ne vjerujem da ćemo dogovoriti sve, jer ako ne dogovorimo sve nismo dogovorili ništa", istakao je Lagumdžija. 
Lideri šest najjačih političkih partija  BiH sastat će se 26. septembra u Brčkom gdje će pokušati da se dogovore  o formiranju Vijeća ministara BiH, 11 mjeseci nakon općih izbora.