BiH
2

Lagumdžija - Ihsanoglu: BiH su potrebne direktne investicije

Anadolija
Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sastanku, Lagumdžija se zahvalio na saradnji i podršci koju OIC pruža BiH u procesu poslijeratne obnove i izgradnje, povratku izbjeglih i raseljenih lica, te u međunarodnim organizacijama.

Lagumdžija je upoznao Ihsanoglua o političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, kao i reformskim procesima koji su u toku, a u vezi su ispunjavanja vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, poput članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

Šef diplomatije BiH kazao je da Bosna i Hercegovina ima potrebu za direktnim investicijama, a posebno zemalja članica Organizacije, te pokazao interesovanje za korištenje povoljnih kredita Islamske banke za razvoj i Fonda solidarnosti OIC-a, a sve u svrhu razvoja privrede u BiH, navodi se u saopštenju.

Ihsanoglu je izrazio nadu da će OIC nastaviti sa pružanjem podrške BiH, najviše u oblasti privrednog razvoja i multikulturalnosti Bosne i Hercegovine. On je istakao da se odnosi između BiH i OIC-a trebaju više razvijati, te su se sagovornici složili o važnosti fokusiranja na bilateralne odnose BiH i OIC-a.

Lagumdžija i Ihsanoglu razgovarali su i o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, posebno se dotaknuvši Sirije i Palestine. Lagumdžija je kazao da je BiH imenovala nerezidentnog ambasadora za Palestinu, te dodao da je BiH članica i Radne grupe za Siriju, kao i da se zalaže za miroljubivo rješenje građanskog rata u Siriji, poštujući teritorijalni integritet države, stoji u saopštenju.