BiH
1

Lagumdžija i Hahn razgovarali o povezivanju Hrvatske preko Neuma

SRNA
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o načinima kako da se Hrvatska, odnosno Evropska unija, što kvalitetnije i jeftinije poveže preko teritorije BiH kod Neuma, te kako za BiH osigurati iste principe kad je u pitanju pristup luci Ploče.

Prema Hahnovim riječima, predstoji usaglašavanje stavova unutar same EU, kako bi se pokušale harmonizovati razlike između pojedinih resora Evropske komisije, kako bi se onda u kontaktu sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim ekspertima našlo rješenje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je upoznao komesara Hahna sa zaključcima Vijeća ministara BiH, koje bi uskoro trebalo razmatrati i Predsjedništvo BiH.

On je istakao da BiH želi biti konstruktivan partner u traženju najboljih rješenja, kako za takozvani Neumski koridor tako i za pristup luci Ploče.

Na osnovu zaključka trilateralnog sastanka na ministarskom nivou BiH – Hrvatska - EU, održanog 19. septembra 2012. godine u Briselu, komesar Hahn je informisao Lagumdžiju da je Evropska komisija započela sa izradom principa budućeg zajedničkog rada na ekspertnom nivou, te da će oni uskoro biti upućeni BiH na usaglašavanje.