BiH
82

Lagumdžija i Hague: Novim pristupom EU vratiti nadu bh. građanima

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih i komonvelt poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom.

Lagumdžija je detaljno informirao ministra Haguea sa inicijativama vezanim za novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koji bi trebao teći u dva paralelna pravca, zahvalio je ministru Hagueu kao osvjedočenom prijatelju BiH na njegovoj aktivnoj ulozi i zamolio za daljnju podršku tom procesu. Prvi pravac se tiče ispunjavanja političkih uvjeta za nastavak puta BiH ka evropskim integracijama, koji uključuje iznalaženje rješenja za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", te uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije.

Drugi pravac je usmjeren ka stvarnim problemima sa kojima se stanovnici BiH svakodnevno susreću. Radi se o ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava i sistemskoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. To su, ujedno, opravdani zahtjevi građana Bosne i Hercegovine, koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na demonstracijama.

Također je naglasio da je od izuzetne važnosti da se na aprilskom sastanku Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije pošalje barem jasna politička poruka da će se raditi na stvaranju preduvjeta za novi pristup EU prema BiH, kako bi se ljudima u BiH vratila nada u bolju budućnost. Istaknuo je da u BiH predstoji predizborna kampanja u kojoj bi stranke i lideri umjesto nadmetanja ko će više obećati, trebali građanima govoriti o tome ko može biti stvarno odgovor i osigurati rješenja za njihove stvarne, životne probleme.

Lagumdžija je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog ministra Haguea da se Bosna i Hercegovina priključi projektu "Open Government Partnership" koji osigurava veću transparentnost u radu svih relevantnih institucija u državi. To podrazumijeva fiskalnu transparentnost, slobodan pristup informacijama, transparentnost podataka izabranih zvaničnika i građansku uključenost u stvaranje politika i rad vlade.

Lagumdžija je izrazio spremnost da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bude lider u realizaciji ovog projekta u našoj zemlji i pozove druge institucije i javna preduzeća na svim nivoima da se pridruže projektu, istaknuto je u saopćenju za javnost.