Zasjedanje Generalne skupštine UN
2

Lagumdžija i Clinton: SAD daju punu podršku jedinstvenoj BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija jučer je, drugog dana zasjedanja Generalne skupštine UN-a, učestvovao na brojnim konferencijama i panel diskusijama, te održao niz bilateralnih sastanaka.

Lagumdžija je učestovao na sastanku na visokom nivou na kojem je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon predstavio globalnu inicijativu "Obrazovanje prvo" (Education First).

Prisustvovao je zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem je raspravljano o situaciji o Siriji, kojom prilikom je razgovarao s predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti o aktuelnoj situaciji u ovoj zemlji.

Ovom prilikom on se susreo s državnom sekretarkom Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton s kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji.

Tokom razgovora je istaknuto da Sjedinjene Američke Države daju punu podršku Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj i integriranoj državi na njenom ubrzanom putu ka evroatlantskim integracijama.

Lagumdžija je učestvovao i na sastanku Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu Organizacije islamske saradnje (OIC).

Tokom obraćanja, Lagumdžija je istakao da Bosna i Hercegovina, uprkos teškoj političkoj situaciji koja usporava proces reformi, ostaje posvećena prioritetima vanjske politike koji se prvenstveno odnose na evroatlantske integracije i regionalnu saradnju.

Posebno je ukazao na mogućnosti investiranja u BiH i pozvao predstavnike zemalja OIC-a da pokažu veći interes za razvoj ekonomske saradnje i projekte investiranja u našoj zemlji.

Lagumdžija se sastao s generalnim sekretarom OIC-a Ekmeleddinom Ihsanogluom s kojim je razgovarao o aktivnostima Organizacije, a u u odvojenim susretima sastao se i s ministrima vanjskih poslova država koje će u naredne dvije godine predsjedavati Evropskom unijom (Republika Kipar, Irska, Republika Litvanija i Republika Grčka).

Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore pozvao je Lagumdžiju u Dablin, gdje će se krajem godine održati ministarski sastanak Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Lagumdžija se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a sastao i s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem.

Sagovornici su tokom razgovora razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u dvjema zemljama i naglasili značaj uspješne regionalne saradnje.

Lagumdžija i Mrkić su dogovorili niz aktivnosti radi unapređenja bilateralne i ekonomske saradnje dviju zemalja.

Također, Lagumdžija se sastao i s ministricom vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Hinom Rabbani Khar i ministrom vanjskih poslova Republike Irak Hoshiyarom Zebarijem s kojim je razgovarao o učešću bosanskohercegovačkih firmi na iračkom tržištu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.