Obratili se članovima PIC-a
0

Lagumdžija i Bevanda: Status kandidata za EU i Mapa puta prioriteti

FENA/SRNA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obratio se Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (UO PIC) i naglasio da u ovom aktuelnom političkom trenutku prioritet predstavljaju aktivnosti na ispunjavanju uvjeta iz briselske Mape puta i uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP)

U svom obraćanju Lagumdžija je izrazio je zadovoljstvo je nova vladajuća šestorka uspjela da obezbjedi i kreira pozitivnu i ohrabrujuću atmosferu za usaglašavanje, izradu i donošenje ustavnih rješenja koja će obezbijediti punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost svih građana BiH i uopće atmosferu za stvaranje pretpostavki za politički, ekonomski i svaki drugi napredak Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za informiranje Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Lagumdžija je dodao da je uslov za to i prihvatanje volje parlamentarne većine u Federaciji BiH koju svim sredstvima nastoje zaustaviti protivnici reformi, uz prećutnu saglasnost onih koji bi o tome morali da imaju jasan stav.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je večeras u obraćanju političkim direktorima PIC-a da je status kandidata prema EU najveći mogući prioritet koji BiH ima zacrtan u narednom periodu.

Bevanda je istakao da će u ostvarenju ovog cilja nova politička većina, koja ima većinu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nastojati da u najskorije vrijeme riješi preostala dva pitanja iz Briselske "Mape puta" - odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" i efikasan model koordinacije prema EU.

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH u narednom periodu, Bevanda je naveo prioritete koji su potrebni kako bi BiH gradila svoju budućnost, a time i samostalno donosila sve odluke o svom unutrašnjem uređenju i saradnji na međunarodnoj sceni.

"Naši prioriteti su vladavina prava postavljena u centar funkcionisanja BiH, a u svjetlu pristupnog procesa EU. To podrazumijeva uspostavljanje i transparentno funkcionisanje najvažnijih institucija neophodnih za demokratsko upravljanje i vladavinu prava, od parlamenta, vlade do pravosudnoga sistema (uključujući sudove i tužilaštva) i tijela za provođenje zakonodavstva", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, osim ovoga, prioritet će biti regionalna saradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa s ciljem prosperiteta svih naroda BiH i Balkana, te privredni razvoj i jačanje konkurentnosti.

On je najavio nastavak dobre komunikacije i saradnju sa međunarodnim institucijama.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo rezultatima ostvarenim u proteklih 11 mjeseci rada, naglasivši da je dosta zaostataka nadoknađeno, mnogo tekućih pitanja riješeno, te da su stvoreni konkretni osnovi za kvalitetan rad u budućnosti.

"Formirano je Vijeće ministara BiH nakon 18 mjeseci zastoja. Usvojili smo globalne fiskalne okvire za period od 2012. do 2014. godine, odnosno od 2013. do 2015. godine i budžete za 2011. i 2012. godinu. Vijeće ministara BiH utvrdio je i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2013. godinu i danas smo, nakon što je Predsjedništvo usvojilo Prijedlog budžeta, zatražili od Parlamentarne skupštine BiH hitno usvajanje budžeta", naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, u proteklih 11 mjeseci usvojen je Zakon o popisu stanovništva u BiH 2013. godine i donesen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te usvojen Zakon o sistemu državne pomoći u BiH.

"Usaglasili smo i usvojili IPA paket za 2012. godinu, a sa zadovoljstvom mogu reći da je u završnoj fazi usvajanja paketa IPA za 2013. godinu. Zaključili smo stand by aranžman sa MMF-om, a okončana je procedura imenovanja članova Vijeća za sistem državne pomoći, koji je konstituisan. Završili smo imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje i aktivno nastavili pregovore o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji", istakao je Bevanda.